donderdag, 30. augustus 2012 - 9:33

Van seksueel misbruik verdachte Bas R. vrijgesproken in Cambodja

Den Haag

Terre des Hommes wil betere bescherming slachtoffers na vrijspraak Bas R. in Cambodja

De van seksueel misbruik verdachte 39-jarige Nederlander Bas R. is woensdag door de Cambodjaanse rechter in Siem Reap vrijgesproken. Vier van de vijf slachtoffers trokken hun eerdere verklaring in. De getuigenis van het vijfde slachtoffer - een zevenjarig meisje - kwam volgens de rechter niet overeen met haar eerdere verklaringen. Terre des Hommes pleit voor een betere bescherming van minderjarigen in zaken van seksueel misbruik.

In afwachting van zijn proces werd Bas R. eind 2011 op borgtocht vrijgelaten. In de periode tot aan de rechterlijke uitspraak van gisteren trokken vier van de vijf kinderen hun aanklacht in. "Geen toeval," aldus hoofd projecten Hans Guijt. "In dit soort zaken zie je steeds weer dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken. Mocht een verdachte tijdens het proces op borgtocht worden vrijgelaten, dan zouden slachtoffers optimaal beschermd moeten worden door de autoriteiten en de verdachte gedwongen moeten worden zich te onthouden van enige vorm van contact."

Wrang
Extra wrang in deze zaak is dat de Cambodjaanse rechter openlijk aangaf dat hij R. niet op borgtocht had vrijgelaten als hij had beschikt over het politiedossier en het vonnis van de eerdere veroordeling van R. in Nederland. "Een buitenlandse instantie moet formeel om rechtshulp verzoeken. Dat is in deze zaak niet gebeurd. Terre des Hommes pleit al langer voor meer internationale samenwerking in dit soort zaken en dat informatie snel wordt overgedragen aan de betreffende autoriteit. Het is in dit soort gevallen bijna altijd het kind dat helaas aan het kortste eind trekt in verband met de bewijslast. Terre des Hommes vindt dat slachtoffertjes het voordeel van de twijfel genieten. Zeker als blijkt dat verdachten eerder voor soortgelijke vergrijpen zijn veroordeeld."

Veroordeling
Bas R. werd eind 2011 gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van vijf weeskinderen in een door hem opgericht opvanghuis in Siem Reap. Terre des Hommes' partner APLE volgde hem in samenwerking met de politie al langere tijd en bracht hem uiteindelijk voor de rechter. In 2004 werd R. - die in Nederland een zeilschool had - veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens seksueel misbruik van een destijds 12-jarige jongen. In 2009 verhuisde hij naar Cambodja, waar hij een opvang begon voor straatkinderen.

De rechterlijke uitspraak van gisteren betekent ook dat R. in Cambodja mag blijven wonen.
Provincie:
Tag(s):