vrijdag, 30. november 2012 - 16:10

Van Uhm gedecoreerd voor inzet krijgsmacht

Breda

Generaal b.d. Peter van Uhm heeft donderdag in Breda de Prins Mauritsmedaille ontvangen voor zijn inzet voor de Nederlandse krijgsmacht. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De oud-Commandant der Strijdkrachten kreeg het eremetaal tijdens een jubileumsymposium van de 100-jarige Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger (KNVOL).

Voorzitter van de KNVOL luitenant-generaal b.d. Peter Striek prees Van Uhm voor zijn visie en onvoorwaardelijke inzet: “De Nederlandse samenleving kan trots zijn op generaal Peter van Uhm.” Die bedankte op zijn beurt zijn mensen voor 40 jaar vertrouwen, stelde het belang van familie boven alles. Van Uhm: “Je bent maar op één plek onmisbaar en dat is thuis.”

De Prins Mauritsmedaille is in 1935 ingesteld door de KNVOL en wordt jaarlijks toegekend aan personen die zich hebben ingezet voor de Nederlandse krijgsmacht. ‘Voor loffelijke daden en krijgsgeschiedkundig onderzoek’, vermeldt het randschrift.

Leiderschap
Het leiderschap van Van Uhm oogste niet alleen lof, maar inspireerde onder andere kapitein Marco Kroon. De drager van de Militaire Willems-Orde reikte in Breda het eerste exemplaar van zijn boek Leiderschap onder vuur uit aan sergeant der 1e klasse Luuk Elshout, die in 2009 gewond raakte in Afghanistan.

“Mensen die zo’n klap krijgen en er weer bovenop komen, daar kan ik wat van leren”, aldus Kroon ten overstaan van meerdere gewond geraakte militairen.

Ook de KNVOL liet haar waardering voor deze militairen blijken en biedt 50 zwaargewonde veteranen en hun familie als jubileumcadeau een weekeindje weg aan.
Provincie:
Tag(s):