woensdag, 30. oktober 2013 - 10:19 Update: 03-07-2014 0:49

Ambtenaar die info lekte over moskee-internaten krijgt ontslag

Foto van moskee | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Een ambtenaar in Rotterdam die wordt verdacht van het 'lekken' van vertrouwelijke informatie over onveilige moskee-internaten is per direct ontslagen, zo melden RTV Rijnmond en NRC Handelsblad woensdag.

Zijn werkgever, de gemeente Rotterdam, heeft de man maandag een ontslagbrief gestuurd waarin de gemeente hem 'ernstig plichtsverzuim' verwijt, zo schrijft NRC Handelsblad woensdag. De krant kreeg vorig jaar vertrouwelijke documenten in handen en voerde vertrouwelijke gesprekken waaruit bleek dat verschillende moskee-internaten in Nederland illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn. Verschillende mosikee-internaten waaronder in Rotterdam voldeden niet aan de brandveiligheidsvoorschriften en hadden geen vergunning om kinderen er te laten slapen. Zo woonden er op de zolder van een van die moskeeën tientallen meisjes. De overheid hield geen toezicht op deze internaten. Er bleken nauwelijks regels te bestaan waaraan ze moesten voldoen. Volgens de gemeente heeft de ambtenaar vertrouwelijke gesprekken over deze situatie doorgespeeld naar verschillende media.

Uit de vertrouwelijke gesprekken bleek ook dat de politiek druk uitoefende om niet op te treden tegen de slechte brandveiligheid in internaten. Minister Asscher (Integratie, PvdA) heeft na de berichtgeving kwaliteitseisen opgesteld voor alle Nederlandse private internaten, zo meldt NRC Handelsblad. Gemeenten worden sindsdien geacht op de naleving ervan toe te zien. Verantwoordelijk wethouder Karakus (PvdA) erkende dat de gemeente Rotterdam “fouten” had gemaakt in de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften.

Na dreiging met strafontslag heeft de gemeente Rotterdam de ambtenaar twee weken geleden een schikkingsvoorstel gedaan waarbij hij nog 2 jaar WW-uitkering zou krijgen als hij de publiciteit niet zou opzoeken. De ambtenaar ging niet akkoord en vecht het ontslag aan. Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad spraken al eerder hun zorg uit over het voornemen van de gemeente om de zogeheten klokkenluider te ontslaan. Volgens SP en Leefbaar Rotterdam mag een ambtenaar die misstanden aan het licht brengt, niet worden ontslagen.