woensdag, 9. oktober 2013 - 8:40 Update: 03-07-2014 0:51

Begrotingsoverleg: eindstreep is nog niet in zicht

Foto  van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De regeringspartijen VVD en PvdA gaan woensdagmiddag om 12.00 uur weer verder onderhandelen met de financiële woordvoerders van D66, GroenLInks, ChristenUnie en SGP.

De gespekken over de begroting en de bezuinigingen voor volgend jaar werden in de nacht van dinsdag op woensdag na urenlang praten geschorst. Vooralsnog is er geen akkoord. Dit melden verschillende media woensdag.

D66 en GroenLinks (GL)  stellen harde eisen aan het kabinet in ruil voor eventuele steun aan de bezuinigingsplannen voor volgend jaar. Zo weigert GL akkoord te gaan met een extra besparing van 6 miljard euro in 2014. En D66 eist het naar voren halen van hervormingen onder meer de WW en het ontslagrecht. D66-leider Pechtold zei gisteren na afloop dat hij 'openingen' ziet in de onderhandelingen. ChristenUnie-leider Arie Slob  (CU) was ook positief. Hij ziet 'nog lang geen eindstreep', maar 'wel langzaam vooruitgang'. En Kees van der Staaij van van de SGP liet weten dat er wel vooruitgang is geboekt, maar 'we zijn er nog lang niet'. Voorafgaande aan de gesprekken van dinsdagavond hadden de beide christelijke partijen laten weten dat overleggen geen zin zou hebben als het kabinet de koopkracht van gezinnen niet wil verbeteren. CU-Kamerlid Carola Schouten in NRC.nl :'Ik heb aanwijzingen dat het kabinet het nu ook ziet. We zijn er nog niet. Er ligt nog geen bod, maar ik ben hoopvol.'

Premier Rutte zei dinsdagavond na afloop: ' We hebben hard gewerkt en stappen gezet. Het is een ingewikkelde kwestie, we zijn bezig Nederland uit de crisis te helpen. Dat gaat stap voor  stap, maar ik heb goede hoop. Verder kan ik er niets over zeggen want dat leidt niet tot een spoedige oplossing.'  En Alexander Pechtold: 'We leggen ons geen deadline op, we zijn nog steeds goed in gesprek.  De leider van D66 was naar eigen zeggen positiever over de gesprekken dan maandag. 'Afgelopen dagen was ik er wat somberder over, nu zie ik in ieder geval weer wat openingen, maar ik weet nog steeds niet of wij onze handtekening kunnen zetten.' Volgens politiek commentator Frits Wester zijn de partijen niet echt opgeschoten. "Het gaat met kleine stapjes vooruit. Ze nemen hun tijd, de eindstreep is nog niet in zicht."  

 

 

Provincie: