donderdag, 3. oktober 2013 - 17:54 Update: 03-07-2014 0:51

CDA en 50PLUS uit overleg met kabinet gestapt

Foto van Sybrand Buma CDA | CDA
Foto: CDA
Den Haag

Het CDA is donderdag uit het overleg met het kabinet over de begroting gestapt omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe plannen. Dit heeft het CDA donderdagmiddag bekendgemaakt.

Het blijft de inzet van het CDA om de lasten voor gezinnen en bedrijven te verlichten. Daarom doet het CDA niet meer mee aan het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Dat heeft Sybrand Buma donderdag gezegd na een extra fractieoverleg.

Buma vindt het voorstel dat minister Dijsselbloem van Financiën donderdag deed aan de oppositiefracties onvoldoende. ,,Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen. Minister Dijsselbloem verlaagt de lastenverhogingen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro. Daar schep je geen banen mee, daarmee maak je de crisis alleen maar groter, dus daar doen we niet aan mee. Als het kabinet kiest voor maatregelen waarin de belasting niet verhoogd wordt, waarin niet wordt genivelleerd en waarin de overheid wordt verkleind, dan staat bij het CDA de deur altijd open. Wij willen maatregelen om de crisis structureel op te lossen. Dat zit niet in het stuk dat er nu ligt.”

50PLUS ook afgehaakt
Eerder vandaag stapte ook 50PLUS uit het overleg. “Dit kabinet heeft geen oog voor de belangen van ouderen. Daarom is 50PLUS afgehaakt bij zinloos overleg met minister Dijsselbloem.” Dat zegt Norbert Klein nu zijn partij niet meer onderhandelt met het kabinet.


De partij 50PLUS doet niet meer mee aan de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van volgend jaar, werd donderdagmiddag 3 oktober bekend. Tweede Kamerlid Klein is teleurgesteld over het onderhandelingsstuk dat minister Dijsselbloem van Financiën had voorgelegd.

"Het woord 'ouderen' komt er niet in voor en de koopkrachtpositie van ouderen verslechtert. Dit is geen basis om met elkaar door te praten en dan is het beter om duidelijkheid te geven", aldus Klein."
Het kabinet van VVD en PvdA onderhandelde sinds maandag met CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS.


 

Provincie: