zondag, 15. december 2013 - 13:03 Update: 03-07-2014 0:46

Dringen op weg naar skigebieden

Foto van file sneeuw snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Volgens de verwachting van de ANWB zal het de dagen voor kerst en in het laatste weekend van het jaar druk worden op de wegen naar de skigebieden. Dit meldt de ANWB zondag.

'Op de Nederlandse wegen valt het aan de vooravond van de feestdagen juist erg mee met de files', aldus de ANWB.

Kerstvakantie
Voor 1,8 miljoen Nederlanders begint vrijdag 20 december de kerstvakantie. De helft daarvan blijft in eigen land. Duitsland is de belangrijkste buitenlandse bestemming, gevolgd door België en Frankrijk. Circa 16% vertrekt naar Oostenrijk, veelal voor wintersport.

Wie in de auto op weg gaat naar de skigebieden in de Alpen heeft onderweg grote kans om in de file terecht te komen. Vooral op zaterdag 21 en 28 december kijken automobilisten volgens de ANWB geregeld tegen remlichten aan. Files van tientallen kilometers zijn echter zeldzaam. 

In Duitsland concentreert de drukte zich in het zuiden van Duitsland. Vooral München is een knelpunt, net als de A8 richting Salzburg en de A93 richting Innsbruck. In Oostenrijk loopt het vast op de wegen naar de skigebieden in Tirol, het Salzburgerland en Vorarlberg. Vooral op de A10 tussen Salzburg en Bischofshofen en de B179, de route via de Fernpas.

Ook in Zwitserland zijn er op genoemde zaterdagen veel wintersporters onderweg. Drukke wegen zijn de A2 Bazel-Chiasso, de A6/A8 Bern-Interlaken en de A13 Chur-Bellinzona. Richting Franse Alpen is er de meeste kans op file op de A43 Lyon-Chambéry en de N90 Albertville-Moûtiers.

In Nederland blijft de verkeersdrukte beperkt. Op de weg zal er weinig tot niets te merken zijn van de uittocht. De ervaring leert dat de spitsdrukte in de dagen voor kerst langzaam uitdooft. De meeste werkzaamheden liggen stil. De ANWB denkt dat er op tweede kerstdag in de middag wat drukte op weg is.

Categorie: