vrijdag, 18. oktober 2013 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:50

Gevangenisstraf geëist voor stelselmatige zorgfraude abortuskliniek

Foto van operatiekamer | SXC
Foto: SXC
Den Haag

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen een voormalig directeur en een medewerker van een abortuskliniek in Den Haag voor het plegen van stelselmatige zorgfraude en het witwassen van daarmee verdiende gelden.

De officier van justitie eiste behalve gevangenisstraf ook een boete van 150.000 euro tegen de directeur en ze kondigde op zitting aan dat het OM het crimineel verdiende vermogen zal ontnemen.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de abortuskliniek van 2007 tot en met 2009 meer zwangerschapsafbrekingen declareerde bij het college voor Zorgverzekeringen (CVZ) dan ze uitvoerde en ze declareerde ook duurdere behandelingen dan ze uitvoerde. Het geld is vermoedelijk aan andere zaken besteedt dan aan de zorg waarvoor het bestemd was.

Daarnaast werden bij de kliniek ook contante betalingen gedaan door patiënten, die niet in de boekhouding verantwoord werden. Het is niet na te gaan waar dat geld is gebleven. Het totale fraudebedrag (dus de fraude met zorgsubsidies en contante betalingen samen) bedraagt circa 950.000 euro.

Provincie: