maandag, 30. december 2013 - 17:43 Update: 03-07-2014 0:45

Gunstig effect op overgewicht bij combinatie van plantaardige stoffen

Foto van eten vet overgewicht dik | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Het energieverbruik van het menselijk lichaam kan worden gestimuleerd door de gecombineerde inname van een tweetal plantaardige stoffen, resveratrol en EGCG (epigallocathecinegallaat).

‘Dit heeft mogelijk gewichtsverlies tot gevolg’, zeggen onderzoekers van Maastricht UMC+ maandag.

‘Tijdens onderzoeken nam binnen drie dagen het gemiddelde energieverbruik in rust van vrijwilligers met overgewicht toe tot maximaal 75 kilocalorieën per dag’, aldus de onderzoekers.

Uiteindelijk kan dat een gunstige effect hebben op het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. De onderzoekers van Maastricht UMC+ publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Obesity. 

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die van nature veel voorkomen in onder andere druiven, bessen, thee  en olijfolie. Met name in vruchtenschillen is het gehalte ervan hoog. Van polyfenolen wordt verondersteld dat ze ontstekingsremmend werken en beschermen tegen kanker. 

Combinatie
Resveratrol en epigallocathecinegallaat (EGCG) zijn eveneens twee polyfenolen, die in combinatie een gunstige werking hebben op het energieverbruik, zowel direct na de maaltijd als tijdens het dieet.

Supplementen
Aan het onderzoek deden achttien vrijwilligers mee die te kampen hebben met overgewicht. Aan hen werd gevraagd om zich een aantal dagen te houden aan een vastgesteld voedingspatroon, al dan niet aangevuld met supplementen van resveratrol en EGCG. 

In tegenstelling tot de controlegroep bleek het effect van de supplementen al na drie dagen meetbaar te zijn. Zo was het verschil in energieverbruik in rust ongeveer 75 kilocalorieën per dag. Het verhoogde energieverbruik werd zowel waargenomen direct na de maaltijd als na een korte vastenperiode.

Ook bleek het vermogen om de vet en koolhydraat verbranding te reguleren na het eten verbetert, met name bij mannen. Dit staat mogelijk in verband met een betere werking van het hormoon insuline.

Gewichtsverlies
"Als je ervan uit zou gaan dat het effect ook op lange termijn werkzaam blijft, dan kan dat resulteren in bijna 3,5 kilo gewichtsafname in zes maanden,” zegt prof. dr. Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme. “Dat zou tevens een gunstig effect hebben op diabetes en hart en vaatziekten”, aldus Blaak.

Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat iedere kilogram gewichtsafname de kans op diabetes met 16 procent vermindert. Ook een betere regulering van de koolhydraat- en vetverbranding kan gunstig zijn in de preventie van diabetes. Vanzelfsprekend is aanvullend onderzoek nodig om te toetsen of de gunstige effecten van resveratrol en EGCG ook op lange termijn houdbaar blijven.