vrijdag, 14. juni 2013 - 13:33 Update: 03-07-2014 0:56

Hoge Raad:Fotoboek over Cruijff niet onrechtmatig

Foto van Cruijff | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van Cruijff | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het in 2003 op de markt brengen van het boek "Johan Cruijff - De Ajacied" is niet onrechtmatig tegenover Cruijff. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag beslist.

Het door Tirion Uitgevers uitgebrachte boek bevat foto's van Cruijff uit de tijd dat hij voor Ajax voetbalde. Volgens Cruijff maakt het boek inbreuk op zijn rechten. Hij wil dat het boek niet langer wordt verkocht (`staken van openbaarmaking') en hij wil schadevergoeding ontvangen. Rechtbank en hof hebben deze vorderingen van Cruijff afgewezen. De Hoge Raad heeft het daartegen gerichte beroep nu verworpen.

De vraag of openbaarmaking onrechtmatig is, is afhankelijk van een afweging van belangen tegen de achtergrond van botsende grondrechten. Voor openbaarmaking van een in het openbaar gemaakte foto van een bekend persoon is niet steeds voorafgaande toestemming van de geportretteerde vereist. Het portretrecht geeft in dat geval ook niet zonder meer aanspraak op een exclusief exploitatierecht.

Geen schending privelevenssfeer
Van een schending van de privelevenssfeer van Cruijff is geen sprake. De foto's beelden Cruijff af als voetballer en zijn bedoeld om het in voetbal geinteresseerde publiek over het talent van Cruijff te informeren. Voorts heeft Tirion een vergoeding aan Cruijff aangeboden. Cruijff heeft 
onvoldoende toegelicht dat dit aanbod niet redelijk was.

Volgens het hof is het boek sinds eind 2008 niet meer leverbaar. 

Categorie:
Tag(s):