woensdag, 23. januari 2013 - 12:13 Update: 03-07-2014 1:04
Nederlandse politici verdeeld over speech Cameron over referendum

Foto: Archief FBF.nl
Hoewel de Britse premier Cameron zelf vindt dat Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven, heeft hij in een toespraak over de Europese Unie gezegd dat de Britten zich in een referendum mogen uitspreken of ze lid willen blijven van de unie of niet, zo melden verschillende media woensdag.
Als men wil voorkomen dat de Britten de Europese Unie zullen verlaten. moet de Europese Unie macht teruggeven aan de lidstaten en democratischer worden, aldus de premier in zijn speech. Cameron zei dat er steeds meer Europese burgers gefrustreerd zijn doordat ingrijpende beslissingen niet in hun eigen parlement worden genomen. De premier wil de keuze over het wel of niet lid blijven van de EU pas aan de Britten voorleggen als de door hem gevraagde hervormingen zijn doorgevoerd en in de volgende kabinetsperiode. Cameron moet dan wel de verkiezingen in 2015 winnen.
VVD Tweede Kamerlid Mark Verheyen heeft positief gereageerd op de speech van Cameron: ''Ook wij zijn voor een lagere begroting en minder bemoeizucht van Brussel.'' Maar Verheyen vreest dat Cameron met zijn aankondiging van een referendum over het Britse EU-lidmaatschap de discussie in de EU de komende jaren zal ''gijzelen''.
PVV-leider Geert Wilders is heel blij met de aankondiging van Cameron over een referendum. Op Twitter zegt hij: 'Hulde voor premier Cameron die het Britse volk een referendum gunt over de EU. Ook 't Nederlandse volk verdient een referendum premier Rutte.' Rutte wil niet reageren op de speech van Cameron, zo meldt RTL Nieuws. Hij vindt het vooral een interne Britse aangelegenheid.
Ook SP-Kamerlid Van Bommel vindt dat burgers zich moeten kunnen uitspreken over een nieuw EU-verdrag. Hij vindt dat ook Nederland een referendum moet organiseren. Van Bommel is buitengewoon verheugd over de speech van Cameron. Hij vindt dat de Britse premier groot gelijk heeft. Volgens Van Bommel moet je burgers mee laten beslissen, anders stuur je ze richting een afwijzing van de Europese Unie.
D'66 leider Alexander Pechtold beschouwt de aankondiging van Cameron vooral als een poging om de EU onder druk te zetten bij onderhandelingen over de Britse eisen. Volgens hem zal dat niet werken werken bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.
Provincie: