woensdag, 28. augustus 2013 - 16:23 Update: 03-07-2014 0:53

OM:Recidivegevaar Samir A. kan niet worden ingeperkt

Foto van transport Samir A. rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De voor terrorisme veroordeelde Samir A. komt toch vervroegd vrij. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bekendgemaakt nadat het Openbaar Ministerie (OM) er op had aangedrongen om zijn vrijlating met een jaar uit te stellen.

Volgende week, vrijdag 6 september, heeft Samir A. tweederde van zijn straf van 9 jaar er op zitten. Normaliter komen gedetineerden dan vrij.

Het OM wilde dit voorkomen omdat zij vonden dat Samir A. nog steeds radicaalislamitische overtuigingen heeft. Ook noemde het OM het een 'misdraging' dat A. een smartphone de gevangenis binnen heeft laten smokkelen. Hierdoor moest een rechter zich buigen over de zaak.

Deze zag echter geen redenen om Samir A. langer in de gevangenis te laten zitten waardoor hij dus volgende week vrijdag op vrije voeten zal worden gesteld.

'Reëel risico'
Het OM betreurt de beslissing van de rechtbank omdat Samir A. volgens het OM niet aantoonbaar gederadicaliseerd. 'Uit niets blijkt dat hij op dit moment wezenlijk anders tegen het plegen van terroristische aanslagen aankijkt, dan ten tijde van zijn veroordelingen', aldus het OM. 

In de visie van het OM is er een zeer reëel risico dat hij zich ook niet zal houden aan de bijzondere voorwaarden bij een voorwaardelijke invrijheidstelling waardoor het recidivegevaar niet kan worden ingeperkt.