vrijdag, 27. september 2013 - 14:52 Update: 03-07-2014 0:51

Onderwijsinspectie deed niets met fraude-tip lbn Ghaldoun

Foto van leraar voor schoolbord in klas | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De Inspectie van Onderwijs heeft niet direct iets gedaan met een tip over frauduleuze handelingen op de Rotterdamse Ibn Ghaldoun school. Dit meldt het NRC na onderzoek.

De Onderwijsinspectie was al vóór de examendiefstal, die in juni van dit jaar plaatsvond, getipt over fraude op dezelfde school maar greep niet in. 

Brief 
Een docent van lbn Ghaldoun stuurde begin april van dit jaar, dus nog voor de diefstal van 27 examens, een brief waarin ‘ongeregeldheden’ werden beschreven die zich op de school zouden hebben voorgedaan. 

‘Ibn Ghaldoun-leerlingen krijgen bewust „makkelijke toetsen” en worden „bevorderd terwijl ze eigenlijk zouden moeten blijven zitten”. Ook wordt tussen leerlingen en docenten „onderhandeld” over cijfers. Docenten „veranderen cijfers in het voordeel van de leerlingen omdat ze goed voor de dag willen komen”, en „iedereen die zich verzet tegen de gang van zaken, wordt weggepest’, aldus de brief die in handen is van het NRC.

Schoolonderzoek VWO 6
Ook zou er volgens de brief fraude zijn gepleegd met een schoolonderzoek Nederlands voor VWO 6 waarbij de leerlingen begin 2013 ‘onwaarschijnlijk hoge cijfers’ haalden. De hele klas scoorde hoger dan een 8 of een 9. 

De inspectie heeft het bestaan van de brief volgens NRC bevestigd, en erkent dat ze niet direct een onderzoek is gestart omdat ze de inhoud van de brief als een „signaal” hebben beschouwd dat meegenomen zou worden bij een kwaliteitsonderzoek dat gepland stond in juni 2013. Inmiddels had toen de examenfraude al plaatsgevonden.