dinsdag, 2. april 2013 - 23:02

Rechter:'troonopvolging in strijd met de wet'

Den Haag

Vooralsnog is de troonopvolging voorbestemd voor wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau', zo staat dat in de grondwet.

Maar volgens rechter Peter Ingelse is dit in strijd met artikel 1 in de grondwet:verbod van discriminatie. Dit meldt Nieuwsuur dinsdag.

Het opvallende tegengeluid was dit weekend in NRC Handelsblad te lezen waarin Peter Ingelse, rechter bij het gerechtshof te Amsterdam, betoogde dat de troonswisseling op een juridisch probleem stuit.

Ingelse noemt de grondwettelijke bepaling, waarin staat dat 'het koningschap erfelijk vervuld wordt door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau', eigenlijk onverbindend.

‘Het is regelrecht in strijd met het verbod van discriminatie, dat niet voor niets als artikel 1 is opgenomen in diezelfde Grondwet. Het is evenzeer in strijd met het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie, uitdrukkelijk ook die op grond van geboorte, bij de toelating van een burger 'tot de overheidsdiensten van zijn land’, aldus Ingelse.

Koningschap voor iedereen
Ingelse vindt het koningschap een overheidsdienst die voor iedereen open staat. Het koningschap zomaar vergeven aan Willem-Alexander noemt hij illegaal.
Provincie:
Tag(s):