dinsdag, 4. juni 2013 - 19:40 Update: 03-07-2014 0:57

Samir A. bewaarde smartphone in speciaal geprepareerd conservenblik

Foto van conservenblik | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De smartphone, die Samir A. tot voor kort in zijn cel heeft gehad, blijkt hij op ingenieuze wijze te hebben bewaard in een speciaal daarvoor geprepareerd conservenblik van perziken.

Dit blijkt dinsdag uit foto’s die RTL in haar bezit heeft. Het conservenblik, met daar omheen een wikkel met opdruk van perziken, was met rijst verzwaard zodat het leek of het om een vol, ongeopend blik ging. 

Ingenieus geprepareerd conservenblik
In werkelijkheid zat de deksel al los maar was hij aan de binnenzijde voorzien van twee haakjes waaraan twee elastieken koordjes waren bevestigd die aan de bodem waren vastgemaakt. Op deze manier kon Samir A. de bewakers om de tuin leiden.

'Foto's op Facebook gezet'
Samir A. zou volgens de Telegraaf met deze telefoon foto’s hebben gemaakt en deze op Facebook hebben gezet. 
Een woordvoerder van de verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft laten weten niet in te gaan op zaken aangaande individuele gevangenen. Teeven moest zelf in de Tweede Kamer uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren omdat er kamervragen waren gesteld. Daarin heeft hij aangegeven dat er een onderzoek wordt ingesteld hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Versoepeld regime
De radicaal islamitische Samir heeft jaren op een beveiligde afdeling in de Rotterdamse Schie gezeten. Maar de laatste tijd was het regime waar hij onder viel versoepeld. Het is voor gevangenen verboden om een mobieltje in hun bezit te hebben. De smartphone werd eerder deze maand ontdekt tijdens een zoekactie. De vondst veroorzaakt binnen het justitieapparaat grote opschudding, maar werd tot afgelopen zaterdag angstvallig voor de buitenwereld verzwegen.

De tot 9 jaar veroordeelde Samir A.  is na de vondst van de telefoon overgeplaatst naar een andere afdeling waar hij geen contact meer met de buitenwereld mag onderhouden.  A. behoorde tot de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Hij werd in 2006 veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

 
Provincie: