vrijdag, 13. september 2013 - 20:41 Update: 03-07-2014 0:52

Slechts 12% kiezers heeft nog vertrouwen in Rutte II

Foto van Rutte en Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Uit een onderzoek van bureau TNS NIPO blijkt dat het kabinet van VVD en PvdA het vertrouwen van de kiezer grotendeels kwijt is.

Nog maar 12 procent van de kiezers heeft vertrouwen in kabinet Rutte II. Dit is de laagste score die het onderzoeksbureau ooit bij een zittende regering heeft gemeten, zo meldt het ANP vrijdag. Het vorige dieptepunt lag bij het kabinet Balkende II in 2005. In juli 2005 had nog maar 15 procent van de kiezers vertrouwen in het kabinet-Balkenende, dat bestond uit CDA, VVD en PvdA. Onder Balkenende II werd ook bezuinigd en werden ook ingrijpende hervormingen doorgevoerd. Zo werd het Ziekenfonds afgeschaft en de Wet werk en bijstand ingevoerd. Kabinetten, waarvan gezegd wordt dat ze veel te veel zaken voor zich uitschoven, en niet daadkrachtig waren, konden opmerkelijk genoeg op veel meer vertrouwen  rekenen dan kabinetten die allerlei grote veranderingen doorvoer(d)en. Tegenover RTL Nieuws zei minister Asscher van Sociale Zaken vrijdagochtend over de slechte peilingen: ‘We wisten dat als je lastige maatregelen moet nemen, je er een prijs voor betaalt.’ Het kabinet zou volgens hem simpelweg geen keuze hebben om lastige maatregelen voor zich uit te schuiven: Assher: ‘Als je alleen maar regeert met een blik op de peilingen kun je niets lastigs doen.'

In de zetelpeiling van TNS NIPO is de PVV de grootste partij met 33 zetels, gevolgd door de VVD met 24 zetels. De PvdA zakt naar 13, de SP staat op 21, D66 op 17 en het CDA op 16 zetels.