woensdag, 24. april 2013 - 17:50 Update: 03-07-2014 0:59

Verdachte dreiging school Leiden verblijft op Costa Rica

Foto van computer en toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leiden

De politie heeft een verdachte in beeld voor de dreiging gericht op een Leidse school. Dit meldt de gemeente Leiden woensdagmiddag.

De verdachte verblijft al enige tijd in het buitenland. Dit betekent dat de concrete dreiging is afgenomen. De burgemeester heeft in nauw overleg met politie en OM besloten dat de huidige vorm van toezicht op de scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs in Leiden wordt gestopt.

De man waar het om gaat heeft in Leiden op een middelbare school gezeten. Deze persoon is bij de politie in beeld gekomen door tips van de school en andere mensen uit Leiden. Daaruit blijkt dat er diverse feiten en achtergronden zijn die hem in verband brengen met de dreiging. We hebben onder meer het verhaal gehoord dat hij onenigheid heeft gehad met een docent en dat hij belangstelling heeft voor wapens en een presentatie zou hebben gehouden over schietincidenten op scholen.

Op basis van digitaal recherchewerk is duidelijk geworden dat de dreiging afkomstig is van een computer in Costa Rica. De politie kreeg bij dit onderzoek hulp van externe deskundigen op het gebied van internet.

De verdachte die nu in beeld is verblijft al enige tijd in Costa Rica. In recent contact met zijn familie in Nederland, gaf de verdachte aan daar te verblijven. De politie heeft gerede verdenkingen dat deze jongeman betrokken is bij, of de afzender is van de bedreiging. De recherche is druk bezig de exacte verblijfplaats te achterhalen. De politie stelt alles in het werk om met de verdachte in contact te komen om er voor te zorgen dat hij weer naar Nederland komt.

Provincie: