maandag, 23. december 2013 - 13:55 Update: 03-07-2014 0:46

Vrijspraak voor agent die Rishi (17) dodelijk trof

Foto van toga van rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft maandag de agent die vorig jaar november de 17-jarige Rishi doodschoot, vrijgesproken van moord en van doodslag. Dit meldt de rechtbank maandag.

De rechtbank volgt daarmee ook de eis van het Openbaar Ministerie (OM) die twee weken terug vrijspraak van alle rechtsvervolging had geëist.

Doodslag bewezen
Volgens het OM was doodslag wel bewezen maar omdat de agent op Rishi schoot om hem aan te kunnen houden zou hij geen straf moeten krijgen volgens het OM. De rechtbank vindt dat doodslag niet is bewezen.

Ongelukkig en onnodig grievend
De aanklacht was twee weken geleden op verzoek van de familie van Rishi verhoogd naar moord omdat deze de oorspronkelijk tenlastelegging van doodslag te licht vond. De rechter zei dat hij het toevoegen van de beschuldiging van 'moord' aan tenlastelegging een paar dagen voor zitting 'ongelukkig' en 'onnodig grievend' voor de agent vond. ‘Er is geen enkel bewijs voor dat de agent Rishi opzettelijk wilde doodschieten, aldus de rechter.

De agent schoot vorig jaar november op Rishi omdat hij dacht dat deze een wapen pakte. Hij wilde Rishi in zijn benen raken maar de kogel trof zijn hals waarna de jongen overleed.