donderdag, 25. april 2013 - 13:45 Update: 03-07-2014 0:59

Weekers heeft meer tijd nodig om feiten op een rij te krijgen

foto van Tweede Kamer | fbf
Foto: fbf
foto van staatssecretaris Weekers | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Donderdagavond om 19.00 uur zou staatssecretaris Weekers van Financiën alle feiten over de Bulgaarse fraude met huur- en zorgtoeslagen toelichten.

Maar dit is niet gelukt. In een brief laat Weekers aan de kamer weten dat de fraude met huur- en zorgtoeslagen 'dusdanig omvangrijk' is dat hij meer tijd nodig heeft. Om de fraude goed te kunnen toelichten moet er overleg zijn tussen het OM, de politie en betrokken ministeries.

Volgens de controlerende instanties vindt de fraude op grote schaal plaats in meerdere steden in Nederland. Er wordt geoproken over een 'landelijk' karakter en vindt niet alleen plaats in Rotterdam. Eveneens zouden niet alleen Bulgaren op deze manier fraude plegen.

Weekers liet het afgelopen week voorkomen als een incident waar hij door de Belastingdienst niet van op de hoogte was gesteld. In een brief aan de Tweede Kamer verantwoorde Weekers zich alleen over één specifiek geval in Rotterdam waar twee aanhoudingen voor zijn gedaan.

Uit de documenten van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) laten een heel ander beeld zien dan Weekers de Kamer heeft geschetst. De fraude kwam aan het licht in een onderzoek naar mensenhandel. Volgens het RIEC zou het om een grootschalige vorm van fraude gaan die in meerdere plaatsen plaats vindt. In de documenten staat 'Het dossier ten aanzien van toeslagenfraude in Rotterdam wordt overgedragen aan de FIOD vanwege de schaalgrootte (landelijk) van de fraude.'

De ambtenaren van Financiën zijn woedend op hun politieke baas. Zij laten weten dat Weekers niet de waarheid spreekt en voortdurend is gewaarschuwd voor de fraude met toeslagen. 

Provincie: