donderdag, 20. juni 2013 - 14:17 Update: 03-07-2014 0:56

Werkvloer onveiliger door onbegrip en afname BHVers

Foto van BHV'er met megafoon | Rick Akkerman
Foto: Rick Akkerman
Amsterdam

De economische crisis zorgt voor een lager aantal goed opgeleide BHV'ers op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland, dat een groot aantal MKB'ers vroeg naar de bezetting van bedrijfshulpverleners binnen hun bedrijf over de afgelopen jaren .

Meer dan 50% van de ondervraagde bedrijven gaf aan minder BHV'ers te hebben dan een aantal jaren geleden, terwijl 10% zelfs helemaal geen bedrijfshulpverlener meer in dienst heeft. 60% hiervan wees de crisis aan als oorzaak van deze daling. Er is minder budget voor opleidingen of herhalingscursussen, maar er wordt ook gewacht met het aanwijzen van vervangers van wegbezuinigde BHV-opgeleide medewerkers.

'Het is een trend die we de laatste jaren duidelijk merken,' aldus Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. 'Veel ondernemers willen wel, maar zien er momenteel simpelweg geen mogelijkheid toe. Er is tijdelijk geen opleidingsbudget of werknemers kunnen niet worden gemist voor een cursus vanwege onderbezetting op de werkvloer. De BHV-opleiding of de herhalingscursus wordt dan uitgesteld. Bovendien is er nog steeds veel onbegrip rondom de wetgeving voor bedrijfshulpverlening. We maken ons dan ook zorgen over wat dit betekent voor een veilige werkvloer in de toekomst.'
 

Provincie:
Tag(s):