donderdag, 4. september 2014 - 21:56 Update: 04-09-2014 23:16

331.000 Nederlanders betalen structureel hun zorgpremie niet

Wanbetalers zorg met vijf procent gestegen naar  331.000
Foto: Archief EHF

Het aantal wanbetalers in de zorg neemt flink toe.

Inmiddels zijn er 331.000 Nederlanders die structureel hun zorgpremie niet betalen. Dit meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek.

Het aantal Nederlanders dat zijn zorgpremie niet wil of kan betalen is in de eerste 8 maanden van dit jaar met procent gestegen. Bij elkaar opgeteld gaat het om een schuld van meer dan 1 miljard euro. Van meer dan 100 duizend wanbetalers is de zorgtoeslag afgepakt. Het gaat vaak om mensen die ergens anders ook nog schulden hebben.

Mensen die zes maanden of langer hun premie niet betalen, komen terecht bj het Zorginstituut. De betalingsachterstand wordt dan gelijk verhoogd met een boete van 40  euro per maand. Het Instituut heeft meerder mogelijkheden tot zijn beschikking om het geld te innen. Zo is het mogelijk om beslag te laten leggen op het loon of de uitkering. En men kan de zorgpremie afpakken.

Om mensen te helpen bij het betalen van hun rekeningen bieden de zorgverzekeraars maandelijks tienduizenden klanten een betalingsregeling aan. Dit om te voorkomen dat problemen uit de hand lopen. Ondanks de ondersteuning loopt het aantal wanbetalers met een achterstand van meer dan zes maanden aldoor op.

 

Categorie:
Tag(s):