dinsdag, 25. maart 2014 - 19:39 Update: 03-07-2014 0:39

Ban Ki-moon bedankt Nederland voor inzet in Mali

Foto van Ban Ki-moon en Timmermans | RVD
Foto: RVD

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Nederland dinsdag bedankt voor de inzet in Mali.

Ban uitte zijn dank tijdens een gesprek met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), dat plaats had in de marge van de Nuclear Security Summit in Den Haag.

Ban hoopt dat andere landen het voorbeeld van Nederland om troepen bij te dragen, zullen volgen. Nederland levert ongeveer 380 personen, die vooral informatie gaan vergaren en analyseren. De VN-missie moet de veiligheid en stabiliteit in Mali bevorderen.

Timmermans heeft in het gesprek aangegeven de inzet van de VN in het Afrikaanse land te waarderen. Nederland wil zo snel mogelijk op volle sterkte kunnen bijdragen aan de missie (MINUSMA). ‘We werken nauw samen om de missie tot een succes te maken.’

Ban en Timmermans spraken verder over de situatie in Oekraïne en de Centraal Afrikaanse Republiek. Ban Ki-moon vertelde dat hij de Russische president Poetin had opgeroepen directe gesprekken met Oekraïne aan te gaan en de situatie niet verder op de spits te drijven. Timmermans benadrukte dat Oekraïne een toekomst moet worden geboden met zowel goede banden met Rusland als met Europa.

Provincie: