vrijdag, 18. april 2014 - 9:59 Update: 03-07-2014 0:38

D66 en GL willen erfpacht Amsterdam na 118 jaar schrappen

Foto van grachtenpand Amterdam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Sinds 1896 betalen Amsterdamse huiseigenaren erfpacht en na 118 jaar lijkt er een einde te komen aan deze inkomst van de de gemeente.

De fracties van D66 en GroenLinks hebben volgens De Telegraaf afgesproken om te stoppen met het heffen van erfpacht. In 2015 mogen Amsterdammers zich door middel van een referendum mee beslissen of eigenaren van woningen het recht krijgen om de grond onder huis van de gemeente te kopen.

Door het erfpachtstelsel is 80 procent van de grond in Amsterdam in het bezit van de gemeente. De erfpacht levert Amsterdam rond de 100 miljoen euro op. In het nieuwe stelsel komt de 'eeuwigdurende pacht'. Eigenaren van huizen moeten dan maar één keer een bedrag betalen aan de stad Amsterdam. 

'We maken een eind aan de schaamteloze afroming van de woningwaarde door de stad en geven huizenbezitters zelf de touwtjes in handen', aldus D66-leider Jan Paternotte. 'Hierdoor scheppen wij zekerheid en duidelijkheid voor pachters. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we via een referendum ook de vrije keuze tussen kopen of pachten kunnen invoeren.'  Het referendum zal tegelijk gehouden worden tijdens de Provinciale Staten op 18 maart 2015. 

 

Provincie:
Tag(s):