donderdag, 17. juli 2014 - 17:41 Update: 18-07-2014 22:53

Dodental Nederlanders neergestorte Boeing 777 in Oekraïne opgelopen naar 192

Boeing 777 van Malaysian Airlines
Foto: fbf
Vliegtuig van Amsterdam naar Kuala Lumpur neergestort in Oekraïn
Foto: fbf
Amsterdam

Een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines, dat donderdag vanaf Schiphol was opgestegen, is de Oekraïne neergestort. Alle 298 inzittenden, waaronder zeker 192 Nederlanders, zijn omgekomen.

Persconferentie Malaysian Airlines vrijdag
Naast de 192 Nederlanders zaten er 27 Australiërs, 44 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 9 Engelsen, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander. Het aantal Nederlandse doden kan nog verder oplopen omdat van 1 slachtoffer de nationaliteit nog moet worden vastgesteld. Dit heeft Malaysian Airlines vrijdag bekendgemaakt.

De ramp gebeurde vlakbij de Russische grens, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Het gaat om een Boeing 777 van Malaysian Airlines, met 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord dat onderweg was naar Kuala Lumpur.

Het toestel stortte neer in de regio Donetsk. Volgens Interfax is het toestel neergeschoten terwijl het op een hoogte van 10 kilometer vloog. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne meldt dat alle inzittenden zijn omgekomen. Op de plek van de ramp, en in de omgeving op een afstand van 15 kilometer liggen lichaamsdelen verspreid.

Het gaat om het vliegtuig met vluchtnummer MH17. Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines meldde op Twitter dat het toestel werd vermist. Een woordvoerder van Schiphol laat in een reactie weten dat het toestel inderdaad van Schiphol was  vertrokken.

Minstens 173 Nederlanders aan boord
Volgens de eerste berichten zaten er op vlucht MH17 minstens 173 Nederlanders waarvan de meeste op vakantie gingen. Een woordvoerder van de ANWB-reizen laat in een reactie tegenover BlikopNieuws weten dat er minstens 16 Nederlanders op de vlucht zaten die bij Fox Reizen hadden geboekt.

Ook D-Reizen laat weten dat er Nederlanders via hen voor deze vlucht hadden geboekt. Aan de hand van passagierslijsten zal uiteindelijk moeten blijken hoeveel Nederlanders er in totaal op de rampvlucht zaten. 

'Geen vluchten meer boven Oekraïne'
Het Amerikaanse luchtvaartorgaan heeft direct een oproep aan luchtvaartmaatschappijen gedaan niet meer boven de Oekraïne te vliegen. Het is al lange tijd onrustig in Oost-Oekraïne. President Petro Porosjenko laat weten dat het leger niet verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig. Ook de separatistenleiders ontkennen hier iets mee van doen te hebben.

Rutte
Premier Mark Rutte heeft vanwege het luchtvaartincident zijn vakantie opgeschort vanwege de ontwikkelingen. Hij laat in een reactie weten "diep geschokt" te zijn door de dramatische berichten. Hij stelt te hebben gesproken met de Oekraïense president. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden."

Op een camera van een vrachtauto is te zien hoe het toestel crasht.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: