woensdag, 26. maart 2014 - 17:11 Update: 03-07-2014 0:39

Ex-Afghanistan kolonel terecht ontslagen

Foto van toga in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Breda

De bestuursrechter in Breda vindt dat minister Hennis-Plasschaert van Defensie in redelijkheid heeft besloten de verklaring van geen bezwaar van Afghanistan-veteraan kolonel Van Harskamp in te trekken. Dit meldt de rechtbank Breda woensdag.

Zorgvuldig
Van Harskamp was in 2011 twee keer veroordeeld voor mishandeling van onder meer zijn vriendin. Naar aanleiding van deze veroordelingen trok de Minister van Defensie in juni 2012 de verklaring van geen bezwaar van de militair in.

Volgens de rechter heeft de Minister voorafgaand aan dit besluit zorgvuldig onderzoek gedaan en de belangen van Van Harskamp in zijn afwegingen betrokken. Dat de militair beroepsmatig goed functioneerde is volgens de rechter niet van doorslaggevend belang. Ook is de periode na de delicten nog te kort om vast te kunnen stellen of Van Harskamp voldoende gerehabiliteerd en geresocialiseerd is.

Geschorst
Hangende zijn beroepsprocedure was Van Harskamp geschorst. Uit het feit dat de Commandant Landstrijdkrachten de militair na de veroordelingen niet ontsloeg, mocht deze niet afleiden dat de verklaring niet zou worden ingetrokken. En dat Van Harskamp zonder verklaring zijn functie niet meer zal kunnen vervullen en moeilijk een soortgelijke baan zal kunnen vinden, is volgens de rechter nu juist ook de bedoeling van de veiligheidsonderzoeken en dus geen reden om de verklaring niet in te trekken.

Veiligheidsonderzoek
Van Harskamp vervulde sinds april 2011 een vertrouwensfunctie bij het Commando Landstrijdkrachten. Bij zulke functies wordt door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst een veiligheidsonderzoek verricht. Als uit een oogpunt van nationale veiligheid geen bezwaar bestaat tegen vervulling van de functie, krijgt de betrokkene een zogenoemde verklaring van geen bezwaar.