dinsdag, 18. november 2014 - 13:47

Ex krijgt 10 jaar cel voor doodslag Claudia Oskam

Ex krijgt 10 jaar cel voor doodslag Claudia Oskam
Zevenbergen

De 39-jarige William R. uit Zevenbergen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op zijn ex-echtgenote Claudia Oskam.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn 36-jarige ex-echtgenote op vrijdag 10 januari 2014 in de garage bij zijn woning om het leven heeft gebracht. De man heeft bij de politie een aantal gedetailleerde bekennende verklaringen afgelegd. Het lichaam van de vrouw en een aantal van haar spullen zijn ook op zijn aanwijzing gevonden, en bevindingen uit het forensisch onderzoek ondersteunen zijn verklaringen. De man heeft haar met haar hoofd tegen de vloer geslagen, met kracht op haar hoofd getrapt, haar keel dichtgeknepen en haar daarna in het water gegooid, als gevolg waarvan het slachtoffer is overleden.

Geen moord

De rechtbank acht niet overtuigend bewezen dat de man zijn vrouw met voorbedachte raad heeft gedood. De vraag of sprake is geweest van moord, heeft de rechtbank moeten beantwoorden aan de hand van de verklaringen van de man zelf.


Op vrijdag 10 januari hadden de man en zijn ex-echtgenote afgesproken om financiële zaken te bespreken. Uit de verklaringen van de man komt naar voren dat de man die middag eerst het plan had opgevat om zijn ex-vrouw te vermoorden, daar ook enkele zeilen en een mes voor had klaargelegd, maar dat plan later weer had losgelaten. Pas toen zijn ex-vrouw hem in de garage een forse duw gaf, zouden de stoppen zijn doorgeslagen waarna hij in een plotselinge gemoedsopwelling zou hebben gehandeld.

De rechtbank acht deze verklaringen niet volstrekt ongeloofwaardig. Op basis van die verklaringen is bij de rechtbank twijfel ontstaan over de vraag of hier sprake is van moord. En in ons strafrechtssysteem moet twijfel in het voordeel van een verdachte worden uitgelegd. 
 

Provincie: