vrijdag, 19. september 2014 - 17:15 Update: 19-09-2014 18:57

Geen vergunning voor bordeel met 40 ramen op de Wallen

Amsterdamse bordeelhouder krijgt vergunning niet verlengd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De vergunning van een Amsterdamse bordeelhouder met 40 ramen wordt niet verlengd. Dit meldt de gemeente Amsterdam vrijdag.

‘De burgemeester heeft hiertoe besloten omdat onder andere in het bedrijf meerdere slachtoffers van mensenhandel en/of uitbuiting hebben gewerkt en de kans is aanwezig dat dit zich ook in de toekomst zal voordoen’, aldus de gemeente. 

Dit blijkt uit informatie van onder meer het Openbaar Ministerie en de politie. De exploitant heeft, ondanks herhaalde waarschuwingen, onvoldoende inspanningen verricht om deze misstanden tegen te gaan. Daarom heeft hij op 3 september jongstleden het voornemen ontvangen om zijn vergunning te weigeren.

Uit informatie van het Openbaar Ministerie blijkt dat van ten minste drie slachtoffers van mensenhandel - waarvan de daders veroordeeld zijn in 2014 -vaststaat dat zij gedurende een bepaalde periode in het bedrijf werkzaam zijn geweest. Ook uit politie-informatie blijkt dat in dit bedrijf ruim twintig prostituees werkzaam zijn geweest, waarvan het vermoeden bestaat dat zij slachtoffer zijn van mensenhandel.

Uit bevindingen van de bestuurlijke toezichthouders van zowel politie als de gemeente blijkt dat zich in de panden van deze exploitant daadwerkelijk dergelijke misstanden kunnen blijven voordoen. De exploitant heeft zich de afgelopen jaren meerdere malen niet gehouden aan de APV- en vergunningvoorschriften. 

De afgelopen jaren zijn er vele waarschuwingen gegeven, handhavingsmaatregelen opgelegd en verschillende malen gesprekken met de exploitant gevoerd over de gebreken in de bedrijfsvoering. Dit heeft echter niet tot structurele verbetering geleid. Daarom is er geen vertrouwen dat het bedrijf in de toekomst naar behoren zal functioneren.