donderdag, 30. januari 2014 - 10:43 Update: 03-07-2014 0:43

Geldautomaten in dorpen moeten behouden blijven

Foto van vrouw bij geldautomaat | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het CDA in de Tweede Kamer wil dat minister Dijsselbloem ingrijpt in de snelle afname van geldautomaten in dorpen en buurten.

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum tast het verdwijnen van de laatste geldautomaat de plaatselijke economie en de leefbaarheid aan. In veel dorpen levert het verdwijnen van de laatste geldautomaat verzet op. De verminderde beschikbaarheid van contant geld heeft gevolgen voor de omzet van de middenstand en donaties aan lokale initiatieven, vreest men. Ook kunnen mensen die minder mobiel zijn in problemen komen.

Van Hijum wijst er op dat de banken de kosten afwentelen op de samenleving: “Als de geldautomaat verdwijnt, moeten winkeliers vaak extra kosten maken voor de uitgifte van contant geld en beveiliging. Sommige banken vragen zelfs een financiële bijdrage aan gemeenten voor de instandhouding van de geldautomaat, dat is de wereld op z’n kop”.

SNS/Regiobank
Het CDA vindt dat de toegang tot contant geld een basisvoorziening is die de banken zelf moeten waarborgen. “Binnen een straal van 5 kilometer zou iedere burger toegang moeten hebben tot een geldautomaat”, stelt Van Hijum. “De minister moet dit desnoods als norm in de wet verankeren. Een alternatief is dat we SNS/Regiobank met deze nutstaak belasten”.

In de afgelopen vijf jaar hebben banken meer dan duizend geldautomaten opgeheven, en de komende jaren zullen er nog veel meer verdwijnen. In 2013 waren er nog 7568 geldautomaten in Nederland. Dat is gemiddeld 450 geldautomaten per 1 miljoen inwoners, terwijl het Europese gemiddelde ligt op 780.

Volgens banken is er minder behoefte aan contact geld en regelen consumenten meer bankzaken via internet en mobiele applicaties. Maar Van Hijum wijst er op dat in de praktijk nog altijd veel meer betalingen met contant geld plaatsvinden dan pintransacties.

Ook De Nederlandse Bank (DNB) stelde onlangs nog dat de maatschappij voorlopig niet zonder contant geld kan. DNB stelde dat contant geld een kernrol blijft vervullen, en dat contant geld algemeen beschikbaar moet blijven. Volgens het CDA kan dit niet zonder voldoende beschikbaarheid van geldautomaten door het land heen.

Provincie: