dinsdag, 21. oktober 2014 - 11:28 Update: 21-10-2014 16:31

Gevechtsvliegtuigen moeten Belgische piloten wakker schudden

Frans gevechtsvliegtuig onderschept slapende Belgische piloot
Foto: Archief FBF
Parijs

Een toestel van Brussels Airlines is tijdens een vlucht onderschept door een Frans gevechtsvliegtuig. Dat gebeurde nadat er geen contact met het toestel was te krijgen.

De piloot van de Franse luchtmacht stelde vast dat de captain van Brussels Airlines een dutje deed en dat de copiloot niet reageerde. Aan boord zaten meer dan 100 toeristen die vanuit Lanzarote (Spanje) naar Zaventem onderweg waren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

De feiten dateren van zaterdag 28 juni, maar komen nu pas boven water, na het afsluiten van een vooronderzoek door het Belgisch Directoraat-generaal Luchtvaart.

De vlucht verliep urenlang vlekkeloos. Boven Frankrijk besliste de vermoeide captain daarom een dutje te doen. Hij gaf zijn copiloot de opdracht om ondertussen alles in de gaten te houden, vervolgens sloot hij zijn ogen.

Maar omdat de Franse luchtverkeersleiding geen contact met het toestel kreeg, besloot men Defensie in te schakelen die met een gevechtsvliegtuig op het verkeerstoestel af vloog. Die wist de boel 'wakker te schudden' waarna de rust in het Franse luchtruim terugkeerde.