zaterdag, 1. november 2014 - 12:06 Update: 01-11-2014 19:25

GroenLinks: 'Rijkste twee procent van de Nederlanders moet meer belasting gaan betalen'

GroenLinks: ' Allerrijkste Nederlanders moeten meer belast worden'
Foto: Archief EHF
Den Haag

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver pleit ervoor dat de rijkste twee procent van de Nederlanders meer belasting gaat betalen.

Dat stelt hij in een pamflet dat hij zaterdag presenteert. Klaver volgt hiermee de ideeën van de populaire Franse econoom Thomas Piketty. Op initiatief van Klaver komt deze econoom binnenkort naar de Tweede Kamer. De man heeft recentelijk een boek geschreven over de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk.(Boek: kapitaal in de 21e eeuw). Dit meldt GroenLinks op de website.

Volgens Klaver richt de politiek bij nivellering zich tot nu toe te veel op de nivellering van de middengroepen naar de lage inkomens. Jesse Klaver: 'Te lang ging de aandacht van de politiek bij nivellering uit naar herverdeling van middengroepen naar lage inkomens. Maar de echte ongelijkheid komt door de enorme groei van het vermogen van de hyperrijken, de rijkste 2% van dit land. Over het inkomen uit dit vermogen betalen zij veel minder belasting dan de meeste Nederlanders moeten betalen over hun salaris. Dat is onrechtvaardig en economisch niet verstandig. Deze tijd vraagt om nieuwe nivelleringspolitiek waardoor de sterkste schouders ook echt de zwaarste lasten gaan dragen.'

Om de hyperrijken zwaarder te belasten komt GroenLinks met vijf voorstellen. Zo wil de partij de aandelenbelasting (dividendbelasting) verdubbelen van 15 naar 30%. Verder mogen reëele inkomsten uit vermogen progressief belast worden door invoering van een toptarief van 50% voor vermogens groter dan een miljoen. Daarnaast wordt een toptarief in de erfbelasting geïntroduceerd, waardoor erfenissen groter dan een miljoen zwaarder worden belast. GroenLinks kiest verder voor het stimuleren van kleinere inkomens-verschillen binnen een bedrijf en wil belastingontwijking door multinationals flink aanpakken.

De opbrengsten die hieruit voortkomen, worden gebruikt om de lasten op arbeid te verlagen, waardoor er werkgelegenheid wordt gecreëerd en mensen meer geld in hun portemonnee overhouden.

Deze voorstellen zullen, naast andere voorstellen om meer werkgelegenheid te creëren en milieuvervuiling tegen te gaan, deel uitmaken van de maatregelen die GroenLinks zal inbrengen in de gesprekken met staatssecretaris Wiebes over een nieuw belastingstelsel.

 

Provincie: