dinsdag, 18. november 2014 - 19:23 Update: 19-11-2014 13:57

Landelijk vervoersverbod pluimvee weer opgeheven

Landelijk vervoersverbod pluimvee ingetrokken; geen virus bij omliggende bedrijven
Foto: MV
Den Haag

Bij de bedrijven in het 10 kilometer gebied rondom Hekendorp is geen vogelgriep gevonden. Hiermee kan het landelijk vervoersverbod worden opgeheven.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede kamer.

Het op zondag 16 november 2014 ingestelde totale vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van en naar pluimveebedrijven en slachterijen wordt ingetrokken met ingang van 18 november 2014 om 18.00 uur. Het verbod werd eerder ingesteld na de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij een bedrijf in het Utrechtse Hekendorp.

Geen virus aangetroffen bij omliggende bedrijven
Aanleiding tot intrekking van het vervoersverbod is dat de testuitslagen van de bedrijven rond het besmette bedrijf in Hekendorp hebben aangetoond dat deze niet zijn besmet met het H5N8 virus.

Ophok- en afschermplicht
Wel blijft de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland gehandhaafd voor een periode van minimaal 30 dagen (tot 18 december 2014 om 18.00 uur). Dit om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Daarvoor is ook van belang dat pluimveehouders goede hygiënemaatregelen in acht nemen, zoals het wisselen van kleding en schoeisel bij het betreden van de stallen. Voor hobbyhouders is ook van belang dat zij hun vogels zoveel mogelijk binnen houden.

10 kilometerzone
Voor pluimveebedrijven in de zone van ruim 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp blijft het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht tot 18 december 2014 om 18.00 uur. Het gaat daarbij om vervoer van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt voor gemengde bedrijven ook voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in dit gebied geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling.