zaterdag, 4. januari 2014 - 9:14 Update: 03-07-2014 0:45

Leider Sinaloa-drugskartel opgepakt op Schiphol

Foto van marechaussee op de luchthaven | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Schiphol

Op verzoek van de Verenigde Staten zou de vermeende leider van de gevreesde Mexicaanse moordenaarsbende van het Sinaloa-drugskartel aangehouden zijn op Schiphol. Dit meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving in serieuze Mexicaanse kranten.

Volgens ingewijde bronnen van La Jornada en Excelsior gaat het om José Rodrigo Aréchiga Gamboa, beter bekend als 'El Chino Ántrax' (de miltvuurchinees). De man wordt in Californië verdacht van overtreding van de opiumwet. De Nederlandse justitie wil er niet meer over kwijt dan dat er een 33-jarige Mexicaanse man is opgepakt op Schiphol. De arrestatie is verricht op Oudjaarsdag op de pier waar Zuid-Amerikaanse vluchten aankomen.

José Rodrigo Aréchiga Gamboa is een van de leiders van het Antrax-moordcommando. De man reisde onder een valse naam en zit nog vast in een Nederlandse cel waar hij wacht op zijn uitlevering aan de VS. Hij is leider van de zeer gewelddadige bende Los Ántrax, die is vernoemd naar de ziekte miltvuur. Volgens de autoriteiten in Mexico is het Antrax-moordcommando onder meer verantwoordelijk voor de moord op drie mannen in 2011. De lijken werden aan een brug in het noordwesten van Mexico gehangen. Gamboa wordt dus niet alleen verdacht van drugssmokkel maar ook van moord.