zondag, 18. mei 2014 - 9:11 Update: 03-07-2014 0:36

Nederlands meisje (17) trouwt in Syrië met jihadist

Foto van strijder | archief SXC
Foto: Archief Sxc

Een Nederlands meisje (17) is in Syrië getrouwd met de 20-jarige Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder.

De Nederlandse Sara verliet net als De Mulder haar thuisland om in Syrië te gaan strijden tegen het regime van Assad. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zondag op gezag van Montasser AIDe'emeh die aan de universiteit van Antwerpen en Leuven onderzoek doet naar radicalisering, Vlaamse Syriëstrijders en interne jihad.

De 17-jarige Nederlandse Sara zou via vrienden in contact zijn gekomen met de salafistische ideologie. Daarna zou ze geradicaliseerd zijn. Ze begon volledig bedekkende kleding te dragen en begon zich tegen haar ouders af te zetten, die volgens haar niet praktiserend genoeg waren. De ouders van Sara waren gewaarschuwd dat hun dochter mogelijk van plan was om in Syrië te gaan strijden, maar die geloofden niet dat hun dochter zo ver zou gaan. In Syrië kwam Sara in contact met de 20-jarige Brian waarmee ze dus trouwde. Het huwelijk werd voltrokken door een plaatselijke imam.

Volgens Montasser AIDe'emeh kon Sara het niet accepteren dat zij in Nederland een goed leven had, terwijl haar broeders en zusters in Syrië worden afgeslacht. Daarnaast kon Sara het niet meer verdragen dat ze vanwege haar Niqab werd nagewezen en uitgescholden. Sara beweert net zoals Brian De Mulder dat niemand haar heeft geronseld, maar dat zij slechts Allahs woorden en regels heeft opgevolgd. Net als de vrouwelijke metgezellen van de profeet Muhammad verlangt Sara naar het martelaarschap. Sara en Brian vinden dat ze in Syrië in tegenstelling tot in het Westen met eer en trots kunnen leven. In Nederland wonen wil Sara niet meer en ook Brian wenst nooit meer terug te keren.

Sara tegen het Nieuwsblad: ‘In Nederland kunnen moslims niet met eer leven en de islam wordt er constant beledigd. Alleen al het voorbeeld van de laatst in elkaar geslagen zuster uit Eindhoven is een fijn voorbeeld. De profeet wordt er beledigd. De islam is meer dan vrede, liefde en harmonie.'