maandag, 20. januari 2014 - 7:55 Update: 03-07-2014 0:44

Nederlandse bedrijven bouwen samen met Airbus aan lichtere vliegtuigen

foto van KLM vliegtuig | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Nederlandse luchtvaartbedrijven slaan de handen ineen met Airbus bij de ontwikkeling van lichtgewicht kunststof materialen. Samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) investeren zij ruim 24 miljoen euro in het zogeheten 'TAPAS2' project.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de Franse vliegtuigbouwer Airbus en diverse Nederlandse luchtvaartbedrijven wordt vandaag gesloten in het bijzijn van minister Kamp van EZ, minister-president Rutte en de Franse president Hollande.

Inkomsten en banen
Het ministerie van EZ draagt bijna tien miljoen euro bij aan het project. "Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld als het gaat om het maken van lichte materialen en hightech systemen voor vliegtuigen", aldus Kamp. "De overeenkomst die vandaag wordt gesloten is een directe investering in de toekomst van die sector in Nederland. Dat levert inkomsten en banen op."

Zuiniger vliegen
De investering van de overheid is een lening om het project te kunnen starten. Vanuit het bedrijfsleven nemen naast luchtvaartbedrijven Fokker en TenCate, ook MKB-bedrijven zoals Airborne Composites, KE-works, KVE en Technobis deel. Technische universiteit Delft, universiteit Twente en het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) zijn eveneens betrokken. Samen werken ze aan de verdere ontwikkeling van zogenaamde thermoplastische onderdelen voor vliegtuigen. Dit materiaal is vijftien procent lichter dan gewone vliegtuigmaterialen waardoor vliegtuigen zuiniger kunnen vliegen.

Nederland heeft qua omvang de zesde luchtvaartindustrie van Europa. Meer dan honderd bedrijven zorgen samen voor een jaarlijkse omzet van 2,3 miljard euro, wat goed is voor 16.000 banen. De kennis en toepassing van lichte materialen kan volgens de sector op termijn nog eens 300 banen en 1,2 miljard euro extra omzet voor de Nederlandse luchtvaartindustrie opleveren.