maandag, 1. september 2014 - 10:22 Update: 01-09-2014 22:28

Nieuwe oldtimerregeling haalt fors minder geld

Kabinet verrekent zich behoorlijk met oldtimerregeling
Foto: fbf
Den Haag

Het kabinet heeft zich flink in zijn vingers gesneden als het gaat om de oldtimer die de staatskas moest gaan spekken. Het kabinet dacht met de belastingheffing 120 miljoen binnen te halen, maar het leverde ze slechts 35 miljoen op.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt bij BNR. ''Ze zitten er zowel bij de accijnzen als bij de oldtimerregeling een factor drie tot vier naast.''

Van de 120 miljoen euro die de regeling zou moeten opleveren, komt dit jaar slechts 35 miljoen euro binnen. Minder dan een derde van de oorspronkelijk begrote 140 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van Stichting Autobelangen. Dat kán geen verrassing zijn, zegt Omtzigt. "Dat roepen we in de Kamer van tevoren: als je dit doet, weet je dat mensen die zomaar drieduizend euro per jaar moeten betalen terwijl ze nog geen duizend kilometer per jaar rijden hun auto gaan schorsen, want dan wordt je hobby onbetaalbaar. Daar is niet naar geluisterd."

Per 1 januari moeten oldtimers weer wegenbelasting betalen als ze onder de 40 jaar oud zijn, in plaats van de 25 jaar die daarvoor gangbaar was.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):