vrijdag, 3. januari 2014 - 23:01 Update: 03-07-2014 0:45

Noodweer in Twente zorgt voor veel omgewaaide bomen en dakschade

Foto van brandweermannen in de avond | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Enschede

Het hevig noodweer met windstoten en blikseminslagen dat vrijdagavond over Twente trok heeft voor de nodige overlast gezorgd. Dat meldt de brandweer vrijdagavond.

Ruim 100 meldingen
De brandweer kreeg ruim 100 meldingen van omgewaaide bomen en deels weggewaaide daken. De meeste meldingen kwamen uit de omgeving van Enschede. In het buitengebied van Enschede stortte een stal in waarin zich 70 koeien bevonden. Die konden worden gered en zijn in een andere stal ondergebracht. Bij de brandweer zijn geen gevallen van persoonlijke ongevallen bekend.

Omgewaaide bomen en dakschade
Even na 18.30 uur vrijdagavond kwam de eerste melding van stormschade binnen bij de meldkamer. In de loop van de avond kreeg de brandweer ruim 100 meldingen binnen. Dat betrof voornamelijk omgewaaide bomen en weggewaaide delen van daken. 
Ook waren er enkele blikseminslagen. De meldingen kwamen uit de hele regio, de meeste meldingen kwamen uit het oostelijk deel van Twente, met name Enschede en Haaksbergen. Ook in Hengelo was sprake van omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen.

Veestal ingestort
Aan de Horsterveldweg in Enschede is een veestal ingestort waarin zich 70 koeien bevonden. De beesten konden worden gered en zijn door de eigenaar samen met de brandweer naar een andere stal geleid. 
Aan de Werfheegde in Haaksbergen viel een omgewaaide boom tegen een woning aan. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker de boom verwijderd. Ook aan de Sniederhof in Almelo is een boom tegen een gevel gevallen. Aan de Ravelstraat in Hengelo is een boom tegen de voordeur van een flat gevallen.

Aan de Niermansgang in Enschede is het bitumen dak van een woning gewaaid. De brandweer heeft de omgeving afgezet. Op veel plaatsen zijn dakpannen van de daken gewaaid. Aan de Plataanstraat in Glanerbrug betrof dit meerdere huizen op een rij. Ook aan de Cesar Franckstraat in Hengelo zijn veel dakpannen van daken gewaaid. De brandweer heeft losliggende dakdelen, die gevaar kunnen opleveren, verwijderd.

In Borne aan het Marktplein is een boom op twee auto’s gevallen. Daarbij heeft niemand letsel opgelopen.