dinsdag, 13. mei 2014 - 19:41 Update: 03-07-2014 0:36

OM eist celstraf voor schoonheids-specialiste

Foto van schoonheidssalon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Haag celstraf geëist tegen vrouw die schoonheidsbehandelingen uitvoerde waarbij klanten veel letsel opliepen. Dit meldt het OM dinsdag.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen een 53-jarige vrouw uit Wijchen. Daarnaast moet de verdachte, als het aan het OM ligt een proeftijd krijgen van 5 jaar met als bijzondere voorwaarde dat ze zich gedurende de proeftijd zal onthouden van alle behandelingen die worden verricht door een schoonheidsspecialiste.

'Schoonheidsspecialiste'
De verdachte uit Wijchen voerde jarenlang onder de vlag van schoonheidsspecialiste onder meer behandelingen uit waarvoor ze geen vergunning had zoals het aanbrengen van permanente make-up met een tatoeëerpen. Ook voerde ze handelingen uit die aan artsen zijn voorbehouden, namelijk het injecteren van middelen om lippen of rimpels op te vullen. Hierbij liepen volgens de officier van justitie vijftien vrouwen letsel op.

Naast de verdenking van mishandeling met letsel, waaronder ook zwaar lichamelijk letsel, wordt de vrouw ook verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de geneesmiddelenwet. Zo had de vrouw een zeer professioneel ogende website, waarop de suggestie werd gewekt dat het ging om een groot bedrijf met diverse vestigingen in het hele land.

Ze hield zich onvoldoende aan de hygiëneregels en ze gebruikte geneesmiddelen voor haar behandeling die worden gebruikt voor plaatselijke verdovingen. Daarnaast konden klanten alleen contant betalen en kregen geen kwitanties.

Volgens de officier van justitie komt uit de aangiften een zeer divers en schokkend beeld van dingen die mis gingen naar voren. De rode draad in het dossier is volgens het OM dat de verdachte zich totaal niet leek te interesseren in het welzijn van haar klanten. Zo injecteerde de verdachte onder onvoldoende hygiënische omstandigheden deels nog onbekende fillers in het gezicht en de lippen van haar klanten en bracht ze op ondeskundige wijze permanente make-up en cosmetische tatoeages aan.

Veel vrouwen kregen hierdoor zwellingen in het gezicht, ontstekingen, harde bulten in het gezicht, littekens en ondraaglijke pijn. Als gevolg van het ondeskundig en zelfs onverantwoord handelen door de verdachte, hebben diverse vrouwen hun toevlucht moeten zoeken bij een andere schoonheidssalon voor herstelwerkzaamheden. Andere vrouwen waren nog slechter af en moesten zich vanwege complicaties wenden tot de huisarts en medisch specialisten.

Enkelen hebben meerdere operaties moeten ondergaan en zijn nog steeds niet klachtenvrij. In maart vorig jaar werden zelfs drie vrouwen vrijwel tegelijk opgenomen in het ziekenhuis nadat zij hun lippen hadden laten opvullen door de verdachte. Een van hen heeft hier een scheve onderlip aan overgehouden, een andere vrouw heeft nog steeds last van droge lippen.

De verdachte uit Wijchen werkte tussen 2010 en 2013 vanuit woningen en kantoren in Leiden, Den Haag, Amsterdam, Schiphol en Nijmegen. Haar klanten kwamen vanuit het hele land naar haar toe omdat zij goedkoper leek dan haar "collega's".

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Provincie: