maandag, 17. november 2014 - 8:43 Update: 17-11-2014 13:10

Ongeveer 2.000 Nederlanders lopen per dag een voedselinfectie op

Voedingscentrum start campagne voor schone keuken: 'Ziekmakers zie je niet '
Foto: fbf
Den Haag

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag.

Je zou het misschien niet verwachten, maar veel van die voedselinfecties ontstaan in je eigen keuken. Om je te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je zelf ziek wordt, of dat iemand anders klachten krijgt van eten dat jij hebt gekookt, is het Voedingscentrum vandaag een landelijke campagne gestart: 'Ziekmakers zie je niet'. Met in de hoofdrol echte bacteriën en schimmels, die je normaal niet ziet, maar die er wel degelijk zijn. 

Voor de campagne zijn echte bacteriën en schimmels gebruikt uit Nederlandse keukens, die experts in een laboratorium hebben laten uitgroeien. De bacteriën en schimmels vormen tips over veilig eten zoals: 'Schep eten om in de magnetron' en 'Verschoon elke dag je vaatdoekje'.  Deze tips komen terug op posters die op straat te zien zijn en op verschillende websites. De bacteriën komen onder andere van nasigroenten en vaatdoekjes: producten die je in je eigen keuken kunt vinden. Meer informatie  is te vinden op de campagnesite. Daar vind je alle vragen over de campagne, en meer tips over hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt van eten.

Provincie: