zaterdag, 26. april 2014 - 8:40 Update: 03-07-2014 0:37

Een onvergetelijke Koningsdag

Foto van gitaar vrijmarkt Koningsdag Amstelveen | EHF en Martin Seegers
Foto: EHF en Martin Seegers
Foto van hardlopende Prins Pieter-Christiaan | Martin Seegers
Foto: Martin Seegers
Amstelveen

De koninklijke familie kijkt zaterdag terug op een geslaagde eerste Koningsdag. Koning Willem-Alexander bedankte na afloop iedereen in Amstelveen voor de hartelijke ontvangst.

Vandaag, zaterdag 26 april, werd de eerste Koningsdag gevierd in heel Nederland. Met het aangename zonnetje stond niets meer in de weg om traditiegetrouw de verjaardag van ons koningshoofd op de ouderwetse manier met elkaar te vieren.

Koningsdag werd dit jaar gevierd op zaterdag 26 april, omdat 27 april, de eigenlijke verjaardagsdatum van Willem-Alexander, op een zondag valt. De Koninklijke Familie vierde Koningsdag mee, als eerste bezochten zij De Rijp en vervolgens reisdeb hert gezelschap af naar Amstelveen. Beide gemeenten maakten gebruik van het programma dat al was ontwikkeld voor de geplande viering van Koninginnedag op 30 april 2013, die vanwege de troonswisseling en inhuldiging op het laatste moment een ander karakter kreeg.

Koninklijke familie sterk vertegenwoordigd
De koninklijke familie was meer dan sterk vertegenwoordigd.  Natuurlijk Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren aanwezig. Daarnaast waren ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet en Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée aanwezig.

Verrassing
Als verrassing en niet van te voren officieel aangekondigd kwamen in Amstelveen ook de drie dochters van het koningspaar bij het gezelschap om een gedeelte van de rondleiding mee te maken. De drie prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane stapten, net nadat de bus met het koninklijke gezelschap rond 12.00 uur in Amstelveen was gearriveerd, uit een volgauto. 

De Rijp
Koningsdag 2014 wordt een dag die in de Rijper geschiedenisboeken zal worden bijgeschreven. Een heel bijzondere 26 april omdat het de allereerste Koningsdag is en de gemeente Graft-De Rijp de eer heeft deze dag Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met leden van de Koninklijke familie te ontvangen, die het Oranjefeest met ons mee komen vieren. Met gepaste trots presenteren wij het programma voor deze bijzondere dag in De Rijp.

Programma
Van 10.00 tot 11.00 uur leidt het programma onze Koninklijke gasten over een mooie route van een kleine kilometer door het historische, monumentale centrum van De Rijp. De route voert langs creatieve verbeeldingen naar het thema Tijdreis door De Rijp. Ook presenteren we vol trots in het programma onze lokale helden. Helden uit ons rijke verleden zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, Jan Janszoon Weltevree, Jan Boon, maar ook helden uit het heden, die in het middagprogramma hun opwachting maken. Denk aan dj’s, muzikanten en theatermakers uit onze eigen dorpen.

Enthousiasme
Burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen van Graft-De Rijp is blij met het grote enthousiasme in De Rijp voor de ontvangst van het Koningspaar: “De Graft-De Rijpers zijn erg betrokken. Bij de organisatie van deze Koningsdag hebben wij dat weer eens aan den lijve ervaren. Talloze bedrijven, organisaties, vereniging en en heel veel vrijwilligers zetten zich met enorm veel energie en enthousiasme in om van deze dag een echt volksfeest te maken. Mede dankzij hen wordt het een echte Rijper Koningsdag.

Amstelveen
Al om 06.15 uur stonden zaterdagochtend de eerste mensen langs de koningsroute om 's middags een glimp op te kunnen vangen van ons koningspaar. 150 journalisten hebben hun pas opgehaald om in de persvakken te kunnen plaatsnemen en de deelnemers zijn hun activiteiten/stands aan het opbouwen. Dat belooft wat! Op zaterdag 26 april ontvangt Amstelveen de Koninklijke familie voor de viering van de eerste Koningsdag. Het wordt een mooie feestdag voor Amstelveen.

Nadat de Koninklijke familie een bezoek heeft gebracht aan de gemeente Graft-De Rijp, ontvangen we hen rond 12.00 uur in het moderne Stadshart van Amstelveen. We nemen het Koninklijke gezelschap op ‘een reis’ door de groene, sportieve en culturele wereld van Amstelveen met een internationale dimensie. De deelnemers op de route starten al om 11.00 uur. Na afloop van het koninklijk bezoek gaat het feest op het Stadsplein door, met muzikale optredens op het podium voor de bibliotheek.