woensdag, 22. oktober 2014 - 9:42 Update: 22-10-2014 15:53

Opstelten overlegt met Duitsers over aanpak jihadisme

Minister Opstelten bespreekt aanpak jihadisme met Duitse collega's
Foto: Archief bon
Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Berlijn gesproken met minister Heiko Maas van Justitie en staatssecretaris Emily Haber van Binnenlandse Zaken over de aanpak van jihadisme.

Opstelten en zijn Duitse collega's maken zich zorgen over het uitreizen van jihadstrijders en pleiten voor betere controle aan de Europese buitengrenzen.

Net als Duitsland vindt Opstelten dat door beter gebruik van bestaande instrumenten, zoals het Schengen Informatie Systeem, al veel gedaan kan worden om jihadgangers te signaleren. In Berlijn gaf Opstelten een toelichting op de maatregelen uit het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme. De Duitse minister van Justitie Maas gaf onder meer aan dat hij met voorstellen komt om het uitreizen met oogmerk om aan de jihad deel te nemen strafbaar te stellen. Ook mensen die vertrekken om deel te nemen aan trainingskampen vallen onder die maatregel.

Met Haber besprak Opstelten ook de risico's van jihadstrijders die terugkeren naar Europa. Voor zover bekend telt Duitsland op dit moment zo'n 450 jihadreizigers. In Nederland gaat het om circa 140 personen. Beide bewindslieden spraken af voorafgaand aan de volgende vergadering van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken opnieuw bijeen te komen om de voortgang van de aanpak te bespreken.

Provincie:
Tag(s):