zondag, 7. september 2014 - 14:09 Update: 07-09-2014 19:36

Peiling De Hond: PVV wint drie zetels ten opzichte van vorige week

Peiling De Hond : PVV en CDA winnen zetels, VVD en PvdA staan op verlies
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV drie zetels wint ten opzichte van vorige week en uitkomt op 22 Kamerzetels.

De VVD verliest 2 zetels en komt uit op 28 zetels. Ook de SP en de PvdA verliezen en komen uit op respectievelijk 20 en 12 zetels. Behalve voor de PVV is er ook winst voor het CDA. De partij krijgt er een zetel bij en staat daarmee op 23 zetels.

Politieke Barometer

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond hangt de winst van de PVV samen met de discussie rondom veiligheid en dan meer die rondom de terreurorganisatie IS dan rondom de situatie in Oost-Oekraïne. Maar volgens nieuwssite Politiek.blog.nl wordt deze conclusie van De Hond niet onderbouwd met onderzoek. Daar komt bij dat in de Politieke Barometer van Ipsos de PVV al maandenlang rond 22, 23 zetels staat. De huidige stijging in de zetelpeiling van Maurice de Hond kan dus evenzeer een correctie zijn.

Er is wel vaker een verschil tussen de peiling van De Hond en de Politieke Barometer. Zo schat De Hond de PvdA meestal lager in. Op dit moment zes zetels lager dan Ipsos. Het CDA scoort bij De Hond momenteel zes zetels hoger. De rest komt allemaal redelijk overeen.

Kans op gewapend conflict tussen Rusland en het Westen
Verder vroeg De Hond zijn respondenten ook hoe groot ze de kans achten op een gewapend conflict tussen Rusland en het Westen. Bij de achterban van 50PLUS is de angst daarvoor het grootst: 40 procent noemt de kans op zo'n conflict groot of vrij groot. De ouderenpartij wordt gevolgd door de PVV, de PvdA en de SP (35 procent). Onder D66-stemmers is de angst het kleinst. Van hen noemt 61 procent de kans op oorlog tussen Rusland en het Westen vrij klein, en maar 7 procent groot of vrij groot.

Provincie: