donderdag, 25. september 2014 - 22:10 Update: 06-10-2014 20:28

Ploumen: Extra inzet ebola bestrijding

Ebola-epidemie in West-Afrika breidt zich verder uit
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Den Haag

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft donderdag in New York een besloten bijeenkomst bijgewoond over de ebola epidemie. Onder anderen president Obama en regeringsleiders uit West Afrika gaven daar acte de présence.

Volgens minister Ploumen moet goed gekeken worden hoe schadelijke neveneffecten van de internationale respons op de epidemie zoveel mogelijk vermeden kunnen worden: 'Het is van groot belang om de ziekte te isoleren, zonder de economieën van de getroffen landen af te sluiten. Cruciaal daarbij is goede coördinatie tussen alle betrokken partijen, zowel voor beperking van de ziekte zelf als de gevolgen ervan voor de economie die al zo onder druk staat.'

Eerder deze week sprak Ploumen in New York met enkele CEO’s van Nederlandse ondernemingen die actief zijn in West-Afrika. ‘Het is belangrijk om te weten wat de impact van ebola op hun bedrijven en hun personeel is. Tegelijkertijd wil ik de mogelijkheden inventariseren die het bedrijfsleven heeft om een bijdrage te leveren aan bestrijding van ebola,’ aldus de minister. Deze contacten krijgen volgende week in Den Haag een vervolg tijdens een overleg met een reeks betrokken ondernemingen.

De minister maakte donderdag bekend dat het kabinet drie miljoen euro extra uittrekt voor het indammen van de ebola crisis in West-Afrika. Het geld is afkomstig uit het (WASH) fonds voor verantwoord watergebruik en sanitatie. Ploumen: ‘Omdat deze beide zaken ook essentieel zijn bij het voorkomen van ebola besmetting, heb ik ervoor gekozen dit bedrag specifiek te koppelen aan de bestrijding van deze dodelijke ziekte.’

Het WASH fonds richt zich op Sierra Leone, Guinee en Liberia. Kern van het programma is verbetering van watergebruik, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Uitvoerder van het programma is Unicef. De minister heeft een nog niet uitgegeven bedrag van 3,8 miljoen dollar (ca € 3 miljoen) uit dit fonds nu toegewezen aan het Ebola Virus Disease (EVD) programma in deze drie landen.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft ebola inmiddels aan (minstens) 2800 mensen het leven gekost. Nog eens 5900 anderen zijn besmet. Gevreesd wordt dat deze aantallen nog aanzienlijk zullen oplopen. Vorige week al maakte minister Ploumen bekend € 15 miljoen beschikbaar te stellen voor het terugdringen van de epidemie.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):