donderdag, 15. mei 2014 - 19:07 Update: 03-07-2014 0:36

PVV: Nederland wacht migratieramp als toestroom asielzoekers niet stopt

Foto van Fred teeven | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Tijdens een spoeddebat over de toestroom van vooral Eritrese asielzoekers heeft de PVV laten weten dat de partij wil dat Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) onmiddellijk de grenzen van Nederland sluit.

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma kan Nederland anders rekenen op 'een ware migratieramp', nu het aantal asielzoekers zo fors stijgt. Dit melden verschillende media donderdag. Teeven liet donderdag weten dat er per week 1000 Eritreeërs Nederland binnenkomen  om asiel te vragen en dat er dit jaar mogelijk 65.000 asielzoers zijn te verwachten. Sietse Frtisma (PVV): 'Nederland heeft het volkomen uit de hand laten lopen.' De partij van Geert Wilders ziet het liefst dat Nederland onmiddellijk de grenzen sluit en uit het Verdrag van Schengen stapt. 'We zijn geen baas meer over onze eigen grenzen. We moeten uit de EU en uit Schengen stappen.'

Staatssecretaris Fred Teeven heeft tijdens het debat aangegeven dat hij het mobiele vreemdelingentoezicht aan de grens gaat intensiveren. Teeven laat nu al teams van de Koninklijke Marechaussee incidenteel vlak achter de grens patrouilleren. En hij hoopt dat toezicht per 1 juli uit te breiden. Wel liet hij weten dat de teams niet kunnen voorkomen dat asielzoekers Nederland binnenkomen.

De oppositie in de Tweede Kamer hekelde het  optreden van staatssecretaris Teeven van woensdagavaond. Maar een motie van wantrouwen waarmee de PVV dreigde, vindt vooralsnog te weinig steun in de Kamer. De overige partijen willen eerst meer informatie van de bewindsman. De partijen vielen wel over het feit dat Teeven niet eerst de Kamer heeft ingelicht voordat hij in het interviewprogramma  Eén op eén alarm sloeg over de toename van het aantal asielzoekers. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemde dat 'een enorme misser'.

Volgens Teeven zijn er sterke aanwijzingen dat de recente toename van asielzoekers veroorzaakt wordt door mensensmokkelaars. De Koninklijke Marechaussee doet samen met het OM onderzoek naar die georganiseerde mensensmokkel, vooral vanuit Eritrea. Ook zei Teeven tijdens het debat dat de meeste asielzoekers die zich de afgelopen weken in Nederland hebben gemeld, nergens zijn geregistreerd. Dat betekent dat ze zonder registratie Europa zijn binnengekomen, bijvoorbeeld in Italië. De staatssecretaris heeft zijn Italiaanse ambtgenoot daarop aangesproken.