woensdag, 14. mei 2014 - 16:03 Update: 03-07-2014 0:36

Van Rijn lanceert website over toevoegingen tabak

Foto van website watziterintabak.nl | RIVM/Trimbos
Foto: RIVM/Trimbos
Den Haag

Met de woensdag door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gelanceerde nieuwe jongerenwebsite www.watziterintabak.nl, hoopt Van Rijn jongeren bewust te maken wat er allemaal voor stoffen in een sigaret zitten.

De site is op verzoek van de staatssecretaris ontwikkeld door het RIVM en het Trimbos Instituut om jongeren bewust te maken over wat fabrikanten toevoegen aan tabak en de gezondheidseffecten daarvan. Het Longfonds lanceerde tijdens dezelfde bijeenkomst een campagne rond hetzelfde thema: www.zitdaterechtin.nl

Van Rijn: “Speerpunt van ons tabaksbeleid is voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Want als het je lukt om als tiener niet te roken is de kans veel groter dat je als volwassene ook niet verslaafd raakt. En dat is natuurlijk veel gezonder. Onze nieuwe site kan jongeren helpen om niet met roken te beginnen. Met een paar klikken kunnen ze precies zien wat fabrikanten aan tabak toevoegen om roken bijvoorbeeld beter te laten smaken. En ze kunnen zien dat die toegevoegde stoffen ook schadelijk zijn voor hun gezondheid, bovenop de schadelijkheid van tabak zelf.”

Nederland EU koploper
Nederland is koploper met deze site. EU landen hebben met elkaar afgesproken dat zij voorlichting geven over stoffen die door tabaksfabrikanten worden toegevoegd aan tabak. Nederland is het enige EU-land dat naast een website over tabaksadditieven voor volwassenen www.tabakinfo.nl nu ook een jongerenversie heeft www.watziterintabak.nl.

Additieven in sigaretten
Additieven zijn toegevoegde stoffen aan sigaretten om ze lekkerder te laten smaken, lekkerder te laten ruiken, de rook milder voor de keel te maken en om de tabak vochtig te houden. De additieven hebben verschillende gezondheidseffecten. Sommige additieven, zoals glycerol, zijn slecht voor de keel. Andere tabaksadditieven lijken onschuldig, maar kunnen toch gevaarlijk zijn.

Provincie:
Tag(s):