woensdag, 8. oktober 2014 - 8:42 Update: 08-10-2014 15:36

SP wil af van de snorfiets

SP wil verbod op snorfiets
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kamerlid Bashir van de SP wil af van de snorfiets.

Hij vindt het vervoersmiddel niet meer van deze tijd. Zijn voorstel is om alle bestaande snorfietsen op te voeren van 25 km per uur naar 45 km per uur. Wie langzamer wil rijden, moet maar een elektrische fiets kopen.

Veel grote steden kampen met problemen door de snorfietsen. Zo maken de snorfietsen in Amsterdam bijvoorbeeld maar 1 procent van het totale aantal verkeersdeelnemers uit, maar zijn betrokken bij 16 procent van de ongevallen. Ook gaan de voertuigen vaak veel harder dan de toegestane maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Dit schrijft de Telegraaf woensdag.

Dit jaar kwam minister Schulz van Haegen de SP al een stukje tegemoet door toe te zeggen dat dat Amsterdam lokaal een helmplicht in mag voeren, zodat snorders geweerd kunnen worden van het fietspad.  Een meerderheid van de Kamer is echter tegen dit plan onder andere vanwege het feit dat er dan in Amsterdam andere regels gelden dan in de rest van het land.

SP'er Bashir denkt nu dat een totaalverbod op de categorie snorfietsen een beter plan is. Bestaande snorscooters moeten worden omgekat tot bromfietsen die 45 kilometer per uur kunnen rijden. Bashir in de Telegraaf: 'In de jaren zeventig is de snorscooter ingevoerd als fiets met hulpmotor. We zien nu dat veel mensen hun snorscooter harder laten rijden en dus feitelijk op een brommer rijden. De snorscooters kunnen meestal simpel worden omgebouwd tot bromscooter, waarvoor al een helmplicht geldt, en mogen dan niet langer op het fietspad rijden.' Voor die mensen die toch liever op een fietspad willen blijven rijden heeft Bashir ook een plan. In de krant zegt hij: 'Voor een kleine doelgroep die echt de weg niet opdurft, zou gekeken kunnen worden naar een tijdelijke subsidie waarmee mensen een snorscooter kunnen inruilen voor een elektrische fiets. Hiermee boeken we meteen een enorme milieuwinst aangezien snorscooters voor gigantisch veel luchtverontreiniging zorgen.'

Provincie:
Tag(s):