woensdag, 14. mei 2014 - 13:24 Update: 03-07-2014 0:36

Stagiair licht gemeente Amsterdam voor bijna twee ton op

Foto van factuur met BTW | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een stagiair heeft, samen met vier andere personen, de gemeente Amsterdam voor bijna twee ton opgelicht. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

'De afgelopen maanden zijn in totaal vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij facturenfraude bij de gemeente Amsterdam. Eén van de vijf was stagiair bij de gemeente', aldus het OM.

De vijf mannen, in leeftijd variërend van 20 tot 62 jaar, worden onder meer verdacht van valsheid in geschrift en oplichting in vereniging. Ze zouden in de periode van december 2013 tot medio januari 2014 actief zijn geweest. De vijf personen zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wanneer de vijf voor de rechter zullen moeten komen is nog niet bekend.

Vervalst bankrekeningnummer op factuur
De fraude betrof facturen van de ene gemeentelijke instelling naar de andere. De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van een bankrekeningnummer informeerde. Toen werd duidelijk dat het bankrekeningnummer dat op de factuur stond niet het nummer van de betreffende gemeentelijke instantie was.

Gemeente Amsterdam heeft in januari aangifte gedaan. Het opsporingsonderzoek door de politie leidde naar een stagiair-beveiliger. Deze stagiair onderschepte de originele factuur en overhandigde deze aan de persoon die ervoor zorgde dat het valse bankrekeningnummer op de factuur kwam te staan.

De stagiair-beveiliger legde de factuur met het valse bankrekeningnummer vervolgens terug bij de ‘te betalen facturen'. Van de andere drie aangehouden personen hadden er twee de functie van katvanger die elk hun eigen bankrekening ter beschikking stelden en bekleedde er één de rol van tussenpersoon.