donderdag, 9. januari 2014 - 17:40 Update: 03-07-2014 0:44

Staking bij Philip Morris

Foto van sigaretten | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Bergen op Zoom

Werknemers van Philip Morris hebben donderdagmiddag vanaf 14:00 uur het werk neergelegd voor een aantal uren. De actievoerders hebben besloten de werkonderbrekingen ook vannacht en morgen door te zetten. De nachtploeg legt om 00:30 voor een aantal uur het werk neer en vanaf 07:00 vrijdag doet ook de ochtendploeg dat.

Vanochtend 06.00 uur liep het ultimatum af dat de vakbonden Philip Morris hadden gesteld. In totaal voeren honderden werknemers van de sigarettenfabriek actie voor een nieuwe cao.

Jet Grimbergen, bestuurder FNV Bondgenoten: 'Als de werkgever niet ingaat op het eindbod van de werknemers voor 3% loonsverhoging dan wordt vanaf volgende week de hele fabriek platgelegd.' Naast de loonsverhoging van drie procent willen de werknemers compensatie voor de pensioenverslechtering, die hen in totaal 60 miljoen aan pensioenwaarde kost. Grimbergen: 'Wij eisen een cao van 1 jaar (tot januari 2015) met een structurele loonsverhoging van 3%. Er is gewoon ruimte om de mensen na een periode van koopkrachtdaling een loonsverbetering te bieden als compensatie. Dat versterkt het vertrouwen van de mensen en kan stimuleren om weer meer geld uit te geven. Daar heeft Philip Morris Holland ook belang bij.' 

Philip Morris biedt naast de verregaande pensioenverslechtering voor werkenden enkel een mager loonbod van 1,37% over 2014. Bij Philip Morris Holland in Bergen op Zoom werken ongeveer 1500 mensen.

Provincie: