woensdag, 22. oktober 2014 - 8:31 Update: 22-10-2014 18:06

Vooral wateroverlast regio Rotterdam, dijkbewaking bij Delfzijl

Wateroverlast in regio Rotterdam, dijkbewaking bij Delfzijl
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De storm heeft in de afgelopen nacht in de regio Rotterdam voor flink wat wateroverlast gezorgd.

Door de hoge waterstanden liepen op verschillende plaatsen kaden en straten onder water. Er waren vooral problemen in de Rotterdamse wijken De Esch en in de gemeente Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Het betreft voor straten en kaden in buitendijks gebied langs de rivier. Dit meldt Rijnmondveilig.nl, een informatieplatform van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het water stond vannacht om 04.00 uur op zijn hoogst, daarna is het gaan zakken. De brandweer gaat de ondergelopen kelders pas leegpompen als het water gezakt is. De brandweer zet daarvoor extra mensen in, zo melden verschillende media.

Oosterscheldekering en Hollandse IJsselkering

Dinsdagavond werd besloten de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam te sluiten. De Oosterscheldekering is woensdagochtend weer opengegaan, de IJsselkering volgt later in de ochtend, aldus Rijkswaterstaat. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland hoefde uiteindelijk niet dicht.

Dijkbewaking in het noorden

In het noorden van het land hebben waterschappen van Harlingen tot Delfzijl dijkbewaking ingesteld vanwege het stijgende zeewater. Vanaf 07:00 uur is er volledige dijkbewaking ingesteld. Het volgende hoogwater wordt woensdag rond 10:30 uur verwacht. Het waterschap verwacht dat het water woensdag om 12:30 uur de hoogste stand bereikt. Waterschap Noorderzijlvest heeft tachtig dijkwachten ingezet. Ze lopen in groepjes van drie langs de zeedijk en op verschillende posten zitten waterschappers paraat,  zo meldt RTV Noord.

Waterschap Noorderzijlvest meldt op Twitter dat het water vannacht rond 01.20 uur een hoogte bereikte   van 2.72 m. boven NAP.