zaterdag, 25. januari 2014 - 21:24 Update: 03-07-2014 0:43

Wangedrag buitenlandse diplomaten harder aangepakt

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil diplomaten die op Nederlandse bodem een misdrijf begaan harder aanpakken.

Dat heeft de minister zaterdagavond aan RTL Nieuws laten weten. Buitenlandse diplomaten gedragen zich soms vreselijk in ons land. In de afgelopen drie jaar hebben 85 diplomaten een misdrijf gepleegd. Het gaan dan om geweldpleging, diefstal en wangedrag in het verkeer, zo meldt RTL Nieuws. De diplomaten worden daar zelden of nooit voor bestraft. Hun diplomatieke onschendbaarheid beschermt ze tegen de Nederlandse justitie, zo blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De redactie heeft alle incidenten onderzocht van de  afgelopen jaren, waarbij buitenlanders met een diplomatieke status waren betrokken. De omroep kon voor zijn onderzoek een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur.

In ruim de helfft van de gevallen stuurde het ministeie van Buitenlandse Zaken een brief als er een misdrijf is gepleegd. Vier keer heeft het ministerie aan het thuisland van de geprivilegieerde gevraagd of de immuniteit van de betreffende persoon kon worden opgeheven. Negen maal is een ambassadeur ontboden om uitleg te geven. Wie diplomatieke onschendbaarheid geniet, zoals medewerkers van buitenlandse ambassades of het Internationaal Strafhof, ontloopt strafvervolging bij een misdrijf. In Nederland verblijven 20.000 van dit soort 'geprivilegieerden'.  Dat Timmermans de diplomaten nu achter de broek gaat zitten wil overigens niet zeggen dat Nederland tegen het Verdrag van Wenen is, dat de diplomatieke onschendbaarheid regelt. "Er zitten nadelen aan, maar de voordelen zijn vele malen groter", aldus de minister.