maandag, 4. augustus 2014 - 19:41 Update: 06-10-2014 20:31

WHO: 'Al 887 eboladoden'

Ebola-epidemie in West-Afrika breidt zich verder uit
Foto: Artsen Zonder Grenzen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag laten weten dat de recente uitbraak van ebola in West-Afrika al het leven heeft gekost aan 887 mensen.

Ruim 1600 ebola-gevallen

Er zijn, sinds de ziekte eerder dit jaar in Guinee uitbrak, meer dan 1600 ebola-gevallen gemeld. Alle sterfgevallen deden zich voor in Liberia, Sierra Leone, Guinee en nu ook één in Nigeria.

Op 30 juli stond het aantal besmettingsgevallen nog op 1440. Het aantal geregistreerde infectiegevallen steeg in een tijdsbestek van twee dagen naar 117.  In dezelfde twee dagen bezweken 58 mensen aan de ziekte, 46 van hen in Liberia, 9 in Sierra Leone en nog 3 in Guinee. Volgens de WHO is de epidemie gezien deze cijfers nog lang niet op zijn retour.

Mogelijk vaccin in 2015

De Amerikaanse arts Anthony Faudi van het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut laat weten dat er mogelijk in 2015 een vaccin tegen dit virus op de markt komt. Dit schrijft NRC Handelsblad maandag.Volgens  deze arts is een preventief vaccin de afgelopen tijd succesvol getest op apen. In het najaar zullen er proeven met menselijke vrijwilligers worden gedaan. De twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die in West-Afrika besmet raakten met het ebola-virus zouden in hun thuisland dit serum al toegediend hebben gekregen.

Patiënten afzonderen

Het ebola-virus steekt sinds 1976 regelmatig de kop op in West-Afrika. De ziekte gaat gepaard met koorts en hevige bloedingen en wordt overgedragen via lichaamsvocht. Uitbraken van de ziekte kunnen worden ingedamd door patiënten af te zonderen.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):