vrijdag, 26. juni 2015 - 19:36 Update: 27-06-2015 21:57

'Broer Jos van Rey opgepakt op Aruba in groot witwasonderzoek'

2,8 miljoen euro verstopt in kippenvlees
Foto: OM
Den Haag

Het RST (Recherche Samenwerkingsteam) heeft woensdagavond 2,8 miljoen euro in beslag genomen in een groot witwasonderzoek. Het geld zat verstopt in pakketten kippenvlees in een koelcontainer. Dinsdag werden in dit onderzoek de verdachten R.H., R.G. en H. van R. op Aruba aangehouden. Van R. werd op verzoek van politie en Openbaar Ministerie in Nederland aangehouden.

Diverse media berichten dat een van de verdachten die op Aruba is aangehouden de 74-jarige broer van politicus Jos van Rey is.  Het OM wil dat niet bevestigen.

Bij diverse doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Aruba, Nederland en België werd dinsdag ruim 1,1 miljoen euro aangetroffen en in beslag genomen. In Aruba werd meer dan 400.000 euro inbeslaggenomen tijdens huiszoekingen die dag. In Nederland en België leverden doorzoekingen van huizen en bedrijven 700.000 euro op. In totaal bedraagt het inbeslaggenomen geld ruim 3.9 miljoen euro in verschillende coupures.

Onderzoek

Op verzoek van het Openbaar Ministerie Aruba zijn het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Nederland (OM) en de Nederlandse politie op 13 april 2015 een onderzoek gestart. Dit onderzoek vloeide voort uit een op Aruba lopend parallel opsporingsonderzoek naar het witwassen van geld.

Doorzoekingen

De Nederlandse politie doorzocht afgelopen dinsdag drie woningen en drie bedrijfspanden in Roermond, een woning in het Belgische Lanklaar Stokkem en een bedrijfspand in Bree (B). Daarbij zijn in totaal 700.000 euro in contanten, bedrijfsadministratie en twee computers inbeslaggenomen.

Op Aruba zijn, gelijktijdig met de doorzoekingen in Nederland en België, acht panden doorzocht, te weten vier bedrijven en vier woningen. Daarbij is ruim 440.000 euro aangetroffen en inbeslaggenomen. Ook zijn onder meer drie Rolex horloges, drie waardevolle auto’s en twee motoren in beslag genomen.

Witwassen

De verdachten worden verdacht van het, al dan niet in georganiseerd verband, witwassen van uit misdrijf verkregen geld. Het voorhanden gekregen geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken. Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van verdachteH. van R. is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba.

Inbewaringstelling

Tegen verdachte Van R. is door de rechter-commissaris in Nederland een bevel inbewaringstelling afgegeven. Begin volgende week wordt Van R. naar Nederland gebracht waar de raadkamer de vordering gevangenhouding zal behandelen.  Tegen de overige op Aruba aangehouden verdachten, R.H. en R.G., zal op Aruba de inbewaringstelling worden gevorderd.

Provincie:
Tag(s):